Novo ročište u slučaju Kontra protiv vjeroučiteljice

Sudski postupak lezbijske grupe Kontra protiv vjeroučiteljice Jelene Čorić Mudrovčić (na slici) nastavlja se.


Na Županijskom sudu u Zagrebu, 07. ožujka 2011. godine, s početkom u 9.15 sati, održati će se četvrto ročište (link na stariju vijest) u postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnijela lezbijska grupa Kontra “jer je vjeroučiteljica u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi učenike na satu vjeronauka poučavala da je homoseksualnost bolest”, navodi se u priopćenju za medije.

Na ovom ročištu bit će saslušane svjedokinje koje su prijavile diskriminaciju; majke djece koja su pohađala nastavu u školi Bartol Kašić.

Vjeroučiteljica je LGBT osobe nazvala “bolesnicima za vrijeme sata vjeronauka, čime je djecu s namjerom poticala na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje te time nanosila veliku štetu cijeloj zajednici i društvu”.

Prošla saslušanja bila su obilježena postupcima sutkinje Vesne Kovačević-Ostoić koja je na trećem ročištu vikala na jednu od svjedokinja, majku djeteta koje je pohađalo nastavu u školi Bartol Kašić, te ju je zastrašivala i vrijeđala.

Punomoćnica tužiteljice podnijela je zahtjev za izuzeće sutkinje zbog strukturalne viktimizacije svjedokinje koja je svjedočila o počinjenoj diskriminaciji od strane vjeroučiteljice, međutim, zahtjev je odbijen.

Ovaj slučaj je udružna tužba u mnogočemu slična tužbama u slučajevima Sirup, Marković, Mamić i mnogim ostalim tužbama koje je podnio Centar za LGBT ravnopravnost, a koje su podnesene primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije jer je i u ovom slučaju došlo do diskriminacije osoba po osnovi seksualne orijentacije unatoč pravnom okviru koji postoji u Republici Hrvatskoj.

Leave a Reply