FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Odgođeno suđenje ubojici Davida Katoa

objavljeno:

24. 02. 2011.
Odgođeno suđenje ubojici Davida Katoa

autor:Suđenje osumnjičeniku za ubojstvo ugadnskog LGBT aktivista Davida Katoa odgođeno je za 03. ožujka 2011. godine.Slučaj Uganda protiv Nsubuga Sydney Alias Enocha trebao je započeti 17. veljače na Prekršajnom sudu, ali je tužitelj, Nabbasa Ruth pozvao na odgodu.

Sudnica je bila ispunjena s preko 40 članova obitelji, prijatelja, LGBT aktivista te diplomata iz nekoliko veleposlanstava u Ugandi.

“Prisutni su bili pogođeni tugom i suznih očiju su gledali kako policajci skidaju lisice s ruku optuženog Nsubunge za početak suđenja”, navodi se u priopćenju ugandskih LGBT aktivista.

Nsubunga je priznao Katovo ubojstvo jer ga je Kato navodno prisiljavao na spolni odnos s obećanom materijalnom i financijskom naknadom koju osumnjičenik nikad nije dobio. Aktivisti su burno reagirali na tu informaciju jer je još samo jedna u nizu lažnih informacija i optužbi koje su se pojavile nakon Katove smrti. Također, predbacuju ugandskoj policiji koja i dalje tvrdi da Katovo ubojstvo nije povezano s njegovom seksualnom orijentacijom.

Katovo ubojstvo pokrenulo je cijeli niz događaja, npr. slučaj Brende Namiggade (LinkLink) i skrenulo svjetsku pažnju na odnos Ugande prema LGBT osobama te su ugandski LGBT aktivisti apelirali na ugandsku vladu da odbaci prijedlog zakona o zabrani istospolnih odnosa jer “svaki čovjek u granicama Ugande mora biti zaštićen i nediskriminiran”.

LGBT osobe i dalje žive u strahu u Ugandi, a u dokumentarnom filmu “The World’s Worst Place to Be Gay?” emitiranom u udarnom terminu na BBC-u, tinejdžerica iz Ugande bez ustručavanja komentira LGBT osobe pred kamerom: “Treba ih ubiti. A one koje se ne ubije, treba poslati u zatvor ili logor.” Zanimljivo je da je glavni voditelj i ispitivač, britanski radio DJ Scott Mills koji je i sam gej, često to napomenuo svojim sugovornicima što je često uslijedilo do prekida intervjua uz neizostavne komentare o Isusu Kristu i Bibliji.

Na kraju snimanja, Scotta Millsa je počela proganjati i ugandska vojska te su se on i njegova ekipa po kratkom postupku spakirali i vratili se u Veliku Britaniju namontirati film koji je pokazao da Uganda zbilja jest najgore mjesto za LGBT osobe.

Smrt Davida Katoa nije označila kraj njegovog djelovanja nego tek početak i zasigurno će nadahnuti mnoge generacije aktivista da se bore za svoja prava.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike