FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

U Velikoj Britaniji istospolni parovi će se moći vjenčati u crkvi?

objavljeno:

14. 02. 2011.
U Velikoj Britaniji istospolni parovi će se moći vjenčati u crkvi?

autor:Ministrica za ravnopravnost, Lynne Featherstone, predložiti će ukidanje zabrane kojom se onemogućava da se istospolna partnerstva sklapaju u crkvama.


Naime, još uvijek ne postoji plan kako će primorati englesku crkvu i vjerske organizacije da pristanu na taj prijedlog. Borac za LGBT prava, Peter Tatchell, naglasio je da ova promjena “poprilično kasni”.

Nije jasno hoće li se u takvoj ceremoniji ukomponirati vjerski elementi ili himna te hoće li se tako sklopljeno partnerstvo u ceremoniji formalno opisivati kao brak. Smatra se da bi taj segment mogao biti najveći dio pregovora koji će se odvijati oko ovog prijedloga.

U Velikoj Britaniji, istospolni brak nije legalan, ali zakonom o istospolnim partnerstvima, koji je donesen 2005. godine, istospolnim parovima je dana jednaka legalna zaštita kao da su u bračnoj zajednici.

Ovaj prijedlog naišao je na dobrodošlicu od strane LGBT aktivista, ali nesumnjivo će se među vjernicima pojaviti određena vrsta gnjeva. Gospodin Thatchell rekao je da se mora dopustiti da vjerske organizacije same odlučuju o tome hoće li dopuštati održavanje ceremonija sklapanja istospolnog partnerstva jer je to demokratski čin. Nadbiskup od Yorka, dr. John Sentamu, pozdravio je ovu izjavu.

Glasnogovornik engleske crkve izjavio je: “S obzirom na stav crkve prema braku, biskupi su odlučili da neće davati blagoslov sklapanju istospolnih brakova u crkvi.”

I ostali vjerski predstavnici nisu pokazali pretjerani entuzijazam nad ovim prijedlogom, osim unitarista, liberalnih Židova i kvekera koji čak blago simpatiziraju prijedlog te su izjavili: “Strejt parovi imaju pravo birati između građanskog i crkvenog braka, a istospolni parovi nepravedno su uskraćeni za tu opciju.”

Zanimljiv je podatak da je do svibnja 2010. godine, u Velikoj Britaniji, 26000 istospolnih parova registriralo istospolnu zajednicu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike