FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Postoje mnoge bivše, ali je samo jedna Bivša (ili možda više njih)

objavljeno:

8. 06. 2011.
Postoje mnoge bivše, ali je samo jedna Bivša (ili možda više njih)

autor:Hipster Dyke

Postoje mnoge bivše, ali je samo jedna Bivša (ili možda više njih)

Lezbicus vulgaris ima bogat ljubavni život. Nesumnjivo do svoje 25. godine “odradi” barem dvije, ako ne i tri zbilja ozbiljne veze. Ozbiljne u smislu da se zaljubi preko ušiju, pati, drami, umre iznutra više puta i tako iz mjeseca u mjesec. Što je ozbiljna lezbijska veza? Teško je definirati bez da se dotaknem nekakvih groznih stereotipa, ali definitivno je ozbiljna lezbijska veza ako je upoznate sa svojim prijateljima iz djetinjstva. Prijatelji iz djetinjstva su poprilično bitni jer obično znaju sve naše najsramotnije tajne. Od toga da je prvo sramotno pijanstvo kada ste se najviše osramotile bilo od čaše juice votke pa sve do toga da ste veselo nosile prilično ružan rajf i patile za Markom iz 5.b koji je imao odvratno nageliranu kosu začešljanu širokim češljem. Ovo je naravno samo primjer. Ozbiljna lezbijska veza ne mora trajati dugo, mora biti dovoljno intenzivna da vas natjera da promijenite sebe i svoj život i odrastete barem malo.

Prva djevojka i “outanje” sebi

Sjećam se svoje prve lezbijske veze. Naime, dosta sam kasno priznala sebi da sam notorna lezba i taman je bilo ono doba kad sam morala učiti jako puno da upišem fakultet, a uvijek je bilo zabavnije ispijati pivu u omiljenom kafiću pored škole. To ispijanje pivice u kafiću pored škole dovelo me do transcendentalnog stanja svijesti koje me vrlo poljuljalo u svim mojim uvjerenjima koja sam imala do tad. Naime, bila sam homofob. Onaj iskonski latentni homofob koji vrišti “fuj pederi i lezbe” i uglavnom širi hejt po svakom tko se ne uklapa u neku moju heteronormu, a u biti voli gledat sise. Puno sisa. Zato su osjećaji koje sam osjetila prema jednoj djevojci bili apsolutno neprihvatljivi. Imala sam ja i dečke, ali to je bilo toliko plitko i dosadno i neintenzivno da jednostavno ne želim o tome pisati. Bitna je Ona. Naravno, bila je malo mlađa od mene i kliknuli smo u tom jednom trenutku. Borila sam se protiv sebe dosta dugo jer sam i prije imala te osjećaje prema drugim ženama, ali sam se uvijek uspjela nekako othrvati tim “neprihvatljivim” emocijama za koje je moj svećenik uvijek govorio, a govori i danas da su “grešni” i “neprirodni”.

Ovaj put, odlučila sam da možda samo moram probati. I probala sam. Šteta je što sam joj samo bila eksperiment jer je bila divna cura i dan-danas je prekrasna u svakom pogledu osim u onom – voli falus. Naravno, sve je puklo preko ljeta jer je žena bila strejt i htjela se zabavljati s frajerima – s puno njih, a ja sam se htjela “zabavljati” s jednom drugom osobom koja mi je zapela za oko puno prije moje prve djevojke.

Moja prva ljubav
Sjajno je zaljubiti se u nekoga čim ga upoznaš. To je nešto presjajno i nadam se da će svatko barem jednom doživjeti to u svojem životu. Imam tu jednu prijateljicu koja znam još iz doba svog života kad mi je najveći problem bio u kojem pijesku se igrati i koji luftić na plažu uzeti. Dijelile smo sve. Od prvih poljubaca do prvih seksualnih iskustava, prvo žešće pijanstvo, njenu prvu cigaretu od koje joj je pozlilo jer je bio odvratan mentol pa sve do onog trenutka kada sam joj rekla, prilično poštiđeno, hej, ja ti malo volim žene. Dobro je da me prihvatila takvu, iako smo odrastale zajedno u jednoj maloj i konzervativnoj sredini gdje je velika većina stvari koje smo radile bila jednom riječju neprihvatljiva.

Došla sam jedno ljeto u njen grad ljetovati sa svojim prijateljima iz srednje škole i našle smo se u jednom kafiću na obali mora, sjećam se toga kao da je bilo jučer. Dovela je sa sobom i svoje dvije prijateljice, obje plave, obje dalmatinke, a plavuše zbilja ne preferiram. Ali jedna od njih – ajme meni. Tad sam imala dečka što je bila jedna prilično otežavajuća okolnost, ali što se meni dogodilo u tom trenutku, ne mogu vam opisati. Cijelo to ljeto prošlo je u mojoj borbi da se ne bacim na nju. Radije sam šutjela, trpjela i prekrižila noge. Ostala mi je u glavi cijelu iduću godinu, a bogme i cijelu vezu sa mojom prvom djevojkom. Znala sam jedno, sad kad sam sama sebi više priznala ono što su svi znali (da sam lezba), moram nekako doći do nje. Naravno, kao i prošlih godina, vratila sam se u taj divni i smrdljivi morski grad, ovaj put s etiketom lezbijke u vezi i ovaj put prilično odlučna da se konačno počnem ponašati u skladu sa osjećajima.

I saga kreće

Nekako, dogodilo se da se ona i ja spetljamo svim ljudima iza leđa pa čak i mojoj prijateljici. To je bila ogromna ljubav. Mislim da je ona jedina osoba pored koje jednostavno nisam morala pričati da bih komunicirala s njom, u svakom trenu je znala što mi je u glavi. I mislim da nema veze što je dobila etiketu moja prva ljubav jer mi je pružila prvi orgazam u životu, mislim da ima veze s tim jer mi je obilježila posljednjih 10 godina života. Rastale smo se to ljeto na najgluplji mogući način i iskreno mogu priznati da sam je blago sjebala. Dobro, ne baš blago, sjebala sam ju poprilično jer sam i ja njoj bila prva ljubav i prva općenito u mnogim pogledima.

Po povratku u Zagreb, više nisam bila u vezi što je bilo očekivano i neočekivano. Znači izgubila sam u par trenutaka i prvu ljubav i prvu djevojku – što je bila poučna lekcija – ne isplati se sjediti na dva stolca jer u jednom trenutku oba puknu koliko god pazili.

Kao i sve u životu jedne mlade lezbijke, ništa ne može biti jednostavno. Pametna lezbijka bi zaboravila na sve to i krenula dalje. Lezbijka poput mene bi se vratila i iduće ljeto napravila istu stvar. Što i jesam. Samo što je to ljeto ona sjebala mene. I to na najgori mogući način – uz izjave da me ne voli i da me nikad nije voljela. Bile smo malo pijane, ali dovoljno trijezne da me te riječi pogode i sjebu do kraja. Vratila sam se u Zagreb, više rasuta nego sastavljena i odlučila kako je vrijeme da krenem dalje nakon što mi je propala vjerojatno najromantičnija gesta koju sam ikad isplanirala u životu – i nekih 1500 kuna avionske karte. Pa sam zaplela u vezu o kojoj sam već pisala i koja me relativno oštetila do kraja života.

Idući susret s Njom bio je i više nego neočekivan, ona je također bila u dugoj vezi i samo me zaskočila u omiljenom mi morskom kafiću u kojem je radio naš zajednički prijatelj koji je oduvijek navijao za nas dvije. Grozno je kad ti se osjećaji za koje si mislio da su zauvijek nestali opet iznova vraćaju kad je ugledaš. I to ne u onom trenutku kad se vidite, nego u onom trenutku kad ona napravi ono nešto što vas je i u prvi tren privuklo. I opet mi se to dogodilo, ali ovaj put sam šutjela. Pa obje smo u vezi i zbilja trebamo biti kuš i ne uplesti se u nešto što nikako ne može u tom trenutku biti.

Mislite li da je ova priča gotova – naravno da nije. Prošlo je par godina i opet su nam se putevi sreli preko prokletog Facebooka. Onaj početni entuzijazam svakog novog korisnika je – javiti se svim živima i neživima. Ali za nju. Za nju sam se dugo premišljala poznavajući sebe i svoje reakcije u tijelu i mozgu kada pomislim na nju. Jedan dan, samo sam odlučila kliknuti je i pitati što ima. I naravno, opet je krenulo. Došla je u Zagreb, pojebali smo se, zaljubljenost mi se samo opet vratila i onda me ona opet sjebala i već bila poluluda od tog odnosa – ona se zaljubila u drugu, a i ja sam se poprilično hobotnički bacila na nju (op.a. baciti se hobotnički znači sa svih strana vršiti pritisak). Tresla sam se pored nje od svih emocija i od svega. Od straha da će opet sve poći po krivu i opet je sve pošlo po krivu.

A čemu motivacija za sve ovo? A što mislite. Susrele smo se neki dan. Ponovno. I ništa mi nije bilo prirodnije nego nastaviti upravo tamo gdje smo stale posljednji put kad smo se neočekivano susrele. Dobro je da smo sad puno odraslije i zrelije i iskusnije i vjerojatno se nećemo opet uplesti u vrtlog sranja u kojem smo bile proteklih 10 godina. Ali bilo mi je drago opet podijeliti s njom te neke trenutke. Jer ona je moja Bivša i svatko od nas ima neku Bivšu uz sve one druge, ostale bivše.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike