FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Malawi gubi financijsku pomoć zbog kriminalizacije istospolnih odnosa

objavljeno:

11. 02. 2011.
Malawi gubi financijsku pomoć zbog kriminalizacije istospolnih odnosa

autor:Afrička zemlja Malawi, izgubila je u ovoj godini skoro miljardu dolara strane pomoći zbog strogih zakona o istospolnim odnosima i cenzure medija.


Početkom veljače, Njemačka je stopirala isplatu 33 milijuna dolara pomoći Malawiju. U obavještenju za medije, njemačka vlada objavila je da će srezati pomoć Malawiju za polovicu obećanog iznosa. Njemački ministar za razvoj, Dirk Niebel, istaknuo je zabrinutost oko zakona koji onemogućavaju medijsku slobodu i povređuju ljudska prava. “Dok se ti problemi ne riješe, polovica obećanog iznosa neće biti isplaćena”, istaknuto je u pismu poslanom Ministarstvu financija u Malawiju.

Sjedinjene Američke Države, također su stopirale potpisivanje ugovora kojim bi Malawiju isplatili 350 milijuna dolara jer, kako napominju u službenoj obavijesti, nisu riješena pitanja koja se tiču ograničavanja individualne slobode.

Globalni fond, glavni financijer borbe protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, još jednom je odbio zahtjev Malawija za financiranjem. Pomoć od 560 milijuna dolara nije odobrena iz istog razloga koji su gore navedeni, s tim da su u svom izvještaju napomenuli uhićenje Stevena Monjeza i Tiwonge Chimbalange i na kraju osudu na 14 godina zatvora zbog toga što su slavili svoju ljubav, kako je vlast napomenula, na tradicionalnoj istospolnoj ceremoniji.

Malawi se trenutno nalazi u financijskim poteškoćama koje su proizašle iz zakona koji je predložen u studenome 2010. godine, a prihvaćen u siječnju ove godine, u kojem su još više pooštrili kriterije spram istospolnih odnosa, te naročito naglasili oštre kazne za žene koje budu osuđene da su prakticirale lezbijski seks. Navodno su dodali taj paragraf kako bi se izjednačila prava žena i muškaraca.

Pod pritiskom svijeta, osuđeni istospolni par, Steven i Tiwonge, pomilovani su od strane predsjednika Binga wa Muthairka, 30. svibnja 2010. godine. Hoće li Malawi konačno promijeniti svoje zakone nakon što su glavni financijeri pred njih stavili ultimatum, možemo se samo nadati, ali zasigurno će razmotriti skoru promjenu zakona.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike