FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nu:Write Theatre Festival

objavljeno:

16. 11. 2010.
Nu:Write Theatre Festival

autor:16. – 20. 11. 2010. prostorije SC-a, Zagreb

Nu:Write je novo ime na domaćoj kazališnoj festivalskoj sceni. Odrednicu festivala čine suvremena drama, fizički teatar i moderno lutkarstvo, a prvo izdanje u znaku je popularnih mladih kazališnih trupa koje predstavljaju sam vrh trenutne londonske produkcije s Off-West Enda.

Tijekom pet festivalskih dana 7 će trupa izvesti 20 predstava i održati pet radionica, a cjelonoćni popratni program obuhvaća i nastupe britanskih i domaćih DJ-a i glazbenika kao što su Cruella Ribbons a.k.a Kelly White, Mlat, A Bop, Shoot me Wendy, Instrumentalna služba spašavanja, Sicko Disko, mirza, Mario Kovač i drugi.

Danas se festival otvara s Philom Porterom, poznatim dramatičarem, libretistom i TV piscom, čije su drame izvođene i na Off-Broadwayju i u Royal Opera Houseu, a u Zagrebu će predstaviti novi komad Stealing Sweets and Punching People. Priča je to o Emily, koja ima šestnaest godina. Živi s tatom i radi u staretinarnici koja nema kupaca. Ima nos poput bijele jagode, kosu kao poremećeni anđeo, i strašnu tajnu. Adolescencija, seksualnost i krivnja spajaju se u ovoj vrlo teatralnoj, mračnoj i često nevjerojatno duhovitoj drami. Priča o običnim životima koji su pošli vrlo krivo.

Noć kazališta – čitavu noć!

The Tristan Bates Theatre, trn oku londonskog West Enda, ponudit će nove, kod nas dosad neviđene načine sudjelovanja i uživanja u izvedbenim umjetnostima. Midnight Matinees, Ponoćne matineje, sirove su, nepredvidive, provokativne, i redovito rasprodane večeri u kazalištu Tristan Bates, koje su gostovale i u drugim kazalištima i na festivalima u Ujedinjenom Kraljevstvu i izvan njega. Umjetnička producentica kazališta, ujedno voditeljica trupe The Guerilla Dance Project, koreografkinja je Laura Kriefman, koja radi za kazalište, ali svoje komade najviše voli stvarati za, i smještati u, ograničene prostore, gužve i “tiskance”. Studirala je na Konzervatoriju GSA, i osvajačica je nekolicine prestižnih britanskih plesnih stipendija.

Za Nu:Write festival Laura i njena ekipa postavit će esencijalni presjek rada Ponoćnih matineja.
Stići će u Zagreb početkom festivalskog tjedna kako bi surađivali s domaćim izvedbenim umjetnicima: radit će sa školom cirkusa Medika, sa Studijem Kubus na njihovim komadima “Things That Go Bump”, a sa zagrebačkim plesačima i plesnim školama radit će na postavljanju zagrebačkog Guerilla Dance Project događaja. The Guerilla Dance Project su nasumični plesni činovi koji se odvijaju kad ih najmanje očekujete.  Slijedeći društveni instinkt za promatranjem svijeta i špijuniranjem što se događa oko nas, Guerilla Dance Project je razvio jedinstven vokabular suvremenog plesa usvajajući manipulaciju objektom kao ključnu komponentu kojom njihov plesni čin “nastaje i nestaje”.  GDP u posljednje su vrijeme nastupili i na Latitude Festivalu, u londonskom National Theatre, i muzeju Victoria & Albert.

Studio Kubus, voditeljice Simone Dimitrov Palatinuš, priključit će se Ponoćnim matinejama svojom verzijom Antigone – monodrame nastale po motivima Sofoklove i Anouilhove Antigone te djelima Elfriede Jelinek, u režiji Borisa Kovačevića i izvedbi Sare Stanić uz pomoć DJ-ice. Uz to, četiri će glumca nastupiti s četiri verzije priče Tri praščića, u kojima je svaki glumac ujedno narator i glumi svih pet likova. Teatar Gaudeamus također će kroz festivalski tjedan pripremati predstavu u suradnji s britanskim gostima i izvesti je 20. 11.

Osim predstava koje će nastati u suradnji sa zagrebačkim umjetnicima, od ponoći do jutra 20. 11., na Noć kazališta, a u skladu s temom noći, u svim prostorima i dvoranama Studentskog centra odvijat će se raznorodan program iz repertoara britanskih gostiju Tristan Bates Theatre: kratki filmovi prikazivat će se u kinu SC cijelu noć; Pistol and Jack i Jay Forman obojica će izvoditi vlastite jednosatne kabaret predstave; Spam and Beans vodit će pub quiz, a Charlie Henry izvesti kazalište sjenki The Owl and The Pussycat, s radionicom. Bit će postavljene tri interaktivne instalacije: Midnight Men – kompjuterska igrica projicirana na zid, soba nazvana Kad ti je zadnji put netko rekao da si lijep/a?,  i labirint o stvarima koje gubimo u mraku, te Dialogue-o-mat, dijalozi koji se pokreću na zahtjev publike. Izvodit će se monolozi jedan na jedan, igrati igra potrage za blagom i recitirati stotinu epskih pjesama zaredom i Shakespeareova poezija, uz još mnogo, mnogo skrivenih iznenađenja.

Više o programu, radionicama, volontiranju na festivalu i kupnji ulaznica može se saznati na LINKLINKLINK


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike