FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Subota s Prideovima i ekstremistima

objavljeno:

6. 06. 2011.
Subota s Prideovima i ekstremistima

autor:Dok je Zagreb vikao „Evo ga!“, ugledavši Benedikta 16. u bijelom, Europom su se vijorile dugine boje. S ovim vikendom zaozbiljno se otvorila sezona Prideova – održan je 11. Ljubljana Pride, drugi Bratislava Pride, šesti Atena Pride i drugi Pride u Bukureštu.

U Ljubljani su se odlučili posve izignorirati državu koja ih ignorira. Napisali su na svoj plakat da još uvijek čekaju i promarširali rutom koja je izbjegavala državne institucije. U Ateni je Pride protestirao protiv javne cenzure sloganom „Ljubi me svugdje“.

 

O Prideovima održanim ove subote pročitajte ovdje:

* Atena Pride protiv cenzure
* Ljubljana Pride ignorira državne institucije

U Bratislavi je povorka završila uz uhićenje nekoliko ekstremista. Prošlogodišnja iskustva potakli su policiju na pojačanje sigurnosnih mjera. Naime, 2010. je godine održan prvi Pride u Slovačkoj, ali on je bio napadnut od strane ekstremista i skinheada, koji su napali sudionike i sukobili se s policijom. Dvadeset devet osoba odvedeno je na ispitivanje nakon događaja u kojem je sudjelovalo oko 200 službenika iz raznih policijskih snaga. Ove je godine ministar za za ljudska prava i manjine Rudolf Chmel izrazio potporu povorci, kao i 20-ak veleposlanstava, ali također su se opet pojavili prosvjednici protiv održavanja Pridea.

Policija nije dopustila pristup povorci pristašama stranke Naša Slovačka, koja je organizirala homofoban prosvjed. Na trgu se sastalo nekoliko desetaka ljudi koji su povorku dočekali s nesnošljivim transparentima, ali policija je privela ekstremiste koji su pokušali omesti održavanje Pridea, te je povorka prošla bez problema, javlja portal Pravda.sk (s kojeg su preuzete fotografije Bratislava Pridea). Pride je dolaskom podržao i predsjednik sabora Richard Sulík.

U Bukureštu nažalost stvari nisu protekle toliko glatko. BBC news javlja da su sukobi označili rumunjski Pride, a naglašena je i agresija policije spram prosvjednika. Interventna policija upotrijebila je silu, suzavac i palice kada su se militantni prosvjednici pokušali probiti do povorke. Sukob prosvjednika i interventne policije završio je s više desetaka uhićenja, te je ozlijeđeno desetak ljudi.

Bilo je prisutno više stotina prosvjednika protiv Pridea, od kojih su neki bacali jaja, kamenje i plastične boce na povorku. Među prosvjednicima je bilo i pravoslavnih časnih sestara i svećenika koji su mahali križevima i pjevali: „Rumunjska vas ne treba“. Biskup Ciprian Campineanu  nazvao je Pride  tijekom gostovanja na televiziji  “sramotom za moral i obitelj”.

Podršku rumunjskom Prideu pružili su dolaskom i aktivisti iz Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

Dekriminalizacija homoseksualnosti u Rumunjskoj u potpunosti je ostvarena tek 2001. godine, a prvi Pride održan 2005., nakon što je isprva bio zabranjen.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike