FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Glazba za vaše oči

objavljeno:

2. 06. 2011.
Glazba za vaše oči

autor:Iz godine u godinu program Animafesta donosi filmove koji nas ne samo podsjete zašto smo nekada nestrpljivo čekali 7:15 za crtić prije dnevnika, nego nam često pruže i neko potpuno novo iskustvo. Kada razmišljamo o vezi glazbe i filma na pamet će nam prvo pasti filmski soundtrackovi, glazba koja se naknadno osamostalila od filma, no taj odnos može ići i u drugom smjeru. Tri filma u programu nazvanom „Kino za uši“ to lijepo pokazuju. Iako su stari i po nekoliko desetljeća (najstariji je pravi filmski dedek rođen 1968. godine), ako do sada niste vidjeli i čuli „Yellow Submarine“, „The Wall“ i „Heavy Metal“, ovo je je idealna prilika da nadoknadite propušteno. Ne trebam niti spomenuti da su sva tri filma upisana u povijest ne samo animacije i filma, nego u povijest (popularne) kulture 20. stoljeća.  Osim što su sva tri dugometražni filmovi koji su u potpunosti ili samo jednom svom dijelu animirani te povezani s glazbom, razlozi zbog kojih ih trebate vidjeti potpuno su različiti.

„Yellow submarine“ ima tipičnu bajkovitu strukturu, jasno raspodijeljene sile dobra i zla. Good guys su članovi Beatlesa – George Harrison, John Lennon, Paul McCartney i Ringo Starr – koji u žutoj podmornici dolaze u Zemlju papra odnosno Pepperland kako bi se obračunali sa zlim „plavim grubijanima“ koji više od svega mrze muziku. Da bi uopće došli do zemlje čiji stanovnici trebaju pomoć, moraju proći pravu odiseju najčudnovatijim predjelima poput Mora rupa i Nigdjezemske. U film su uklopljene od klasičnih pjesama Beatlesa poput „All You Need is Love“, „Lucy in the Sky with Diamonds“ i „Yellow Submarine“, a najbolji začin filmu čini tipični britanski humor. Većinu filma imat ćete osjećaj da ste na nekom jako dobrom tripu ili da sanjate tako da ako niste skloni drogama i ako se uglavnom ne sjećate svojih snova, kupite kartu za ovaj film. I neka putovanje počne…

Iako nije cijeli animiran film „The Wall“ progresivnog rock-benda Pink Floyd našao se na programu ovogodišnjeg programa „Kino za uši“. Album kao i film tematizira ljudsku izoliranost, zidove koje gradimo oko sebe, zidove čije cigle se slažu često još od djetinjstva. Film bismo mogli gledati kao svojevrsni biografski puzzle Pinka kojeg glumi Bob Geldof te maestralno redateljsko ostvarenje legendarnog Alana Parkera. Mračno, krvavo, traumatično i angažirano epiteti su koji najbolje odgovaraju ovom filmu. Animirani segment djelo je političkog ilustratora Geralda Scaifea čije marširajuće čekiće teško možemo zaboraviti. Ako želite da vas nešto uzdrma, učini da vam stolica u kinu postane neudobna, a kokice da vam zapnu u grlu, ovo je film za vas.

I konačno, posljednji u ovoj glazbi za vaše oči je film „Heavy Metal“. Možda najfascinantnija informacija u biografiji tog filma jest to da ga je radilo tisuću animatora čija se različita pera izmjenjuju svakih nekoliko minuta, a oni kao da su se natjecali među sobom. U pozadini, i neočekivano nenametljivo, čak i za nekog kome heavy metal para uši, soundtrack kojeg čine uraci Black Sabbatha, Blue Oyster Culta, Cheap Tricka, Grand Funka i Nazaretha nešto je u čemu ćete čak i uživati. Složena priča o zloj zelenoj kugli povest će vas od New Yorka do drugih planeta, njezinim scenama prohujat će cijela povorka neobičnih likova poput geekastog dječaka koji se pretvara u heroja iz dječjih snova, golih žena čije su sise, kako je jednom netko dobro opisao, veće od njihovih glava i izvanzemaljaca koji se drogiraju. Ako vam sve navedeno nije dovoljno, zamislite da se možete vratiti u doba osamdesetih i pogledati film koji je u to doba podrivajući malograđanski moral golotinjom i nasiljem šokirao.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike