FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Diskrimirani istospolni parovi

objavljeno:

20. 01. 2011.

autor:Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zekovič i član Europske komisije za pravo seksualne orijentacije Jovan Kojičić, uputili su inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu odredbe obiteljskog zakona u Crnoj Gori. Za razliku od Hrvatske, crnogorski zakon ne dozvoljava istospolnim parovima da uživaju bilo koje pravo koje proizlazi iz izvanbračne zajednice, prenosi Montenegro Gay Portal.

Oni u upućenoj inicijativi tvrde da zakon, u kojem se izvanbračna zajednica definira kao zajednica muškarca i žene koja traje duže, “direktno je suprotan ustavnoj odredbi koja zabranjuje nesporednu ili posrednu diskriminaciju po bilo kojoj osnovi”. Također, taj članak je u suprotnosti s Ustavom koji garantira ostvarivanje ljudskih prava i sloboda u skladu s ustavnim određenjima i potvrđenim međunarodnim sporazumima. Smatraju da istospolni parovi su tim odredbama stavljeni u nepovoljniji i pravno nezaštićen položaj i to “bez objektivnog i razumnog opravdanja”.

“U inicijativi smo ukazali na dokaze iz nacionalnog prava i relevantnu međunarodnu sudsku praksu. Ukazali smo na ukupno 16 pravnih predmeta Evropskog suda za ljudska prava i Komiteta Ujedinjenih Nacija za ljudska prava. Kao primjer dobre prakse, uputili smo i na Ustavni sud Mađarske koji je razmatrao identično pitanje”, zaključili su Zeković i Kojičić.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike