FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Spomenik LGBT žrtvama holokausta u Münchenu

objavljeno:

1. 06. 2011.
Spomenik LGBT žrtvama holokausta u Münchenu

autor:Nakon spomenika LGBT žrtvama holokausta u Berlinu i Barceloni (KlikKlik), gradske vlasti u Münchenu odlučile su spomenikom odati počast žrtvama.

U Münchenu je bila glavna “hajka” na LGBT osobe u početku nacističke vladavine, te su nacistički vojnici temeljito “pročešljavali” i “čistili” poznate LGBT barove u ovome gradu, a početak progona započeo je 20. listopada 1934. godiner.

Lokacija ovog spomenika je od velikog značaja za LGBT povijest grada Münchena pošto će spomenik biti postavljen u centru Münchena na raskrižju ulica Oberanger i Dultstrasse na čijem je raskrižju također bio najpoznatiji gej bar u 30-im godinama prošlog stoljeća, popularnog naziva Crni ribar ili u originalu Scwharzfischer .

Preko 50 000 LGBT osoba uhićeno je u nacističkim racijama 30-ih godina, te suprotno uvjerenjima da su samo progonili gejeve, kasnijim povijesnim istraživanjimam, dokazano je da ni lezbijke nisu bile pošteđene. Ona nekolicina LGBT osoba koje su preživjele torturu koncentracionih logora, nakon otpuštanja iz logora, pritvoreni su jer je njihova seksualna orijentacija i dalje ostala zakonom kažnjiva.

Inicijator ovog projekta je Thomas Niederbuhl, savjetnik Rosa List Party, a njegovi glavni protivnici su Kršćanski demokrati koji su izjavili kako su sve žrtve jednake i da se ne treba raditi razlika među njima.

U godini 1995. u muzeju u Dachau postavljen je ruzičasti trokut u spomen na LGBT žrtve holokausta.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike