FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kad razum kaže “NE”

objavljeno:

1. 06. 2011.
Kad razum kaže “NE”

autor:Zadnjih dvadesetak godina pažnju javnosti više zaokupljaju protesti protiv papinskih posjeta raznim zemljama i izjave iz Vatikanske kurije, nego sami posjeti i crkva.

Najvjerojatnije je najveći razlog tome ubrzan razvoj medija početkom osamdesetih i mogućnost primanja informacija još dok se one događaju. Tada se dogodio i najstrašniji ‘protest’ protiv jednog vjerskog poglavara. 13.05.1981., tijekom prelaska preko Trga sv. Petra, Mehmet Ali Agca, uvježbani snajperist iz Turske, izveo je neuspjeli atentat na Papu Ivana Pavla II. Papa je s teškim ozljedama prevezen na sveučilišnu polikliniku ‘Agostino Gemelli’. U poruci koju su našli u Agcinoj jakni bilo je navedeno da je taj atentat izveden kao protest protiv ruske i američke monopolističke vladavine (iako nije jasno kakve veze papa ima s Rusijom).

Neki mediji su tvrdili da je Agca pripadnik ‘Sivih vukova’, ekstremističke neonacističke militantne ilegalne skupine, koja je u to vrijeme djelovala u Turskoj, Bugarskoj i okolnim zemljama, a bili su poznati po eliminiranju svih, uključujući i civile u vlastitim zemljama. Agca je tijekom boravka u zatvoru postao vjerski fanatik, opsjednut Fatimom i fatimskim porukama. Kao posljedica atentata stvoren je papamobil, jedinstveno vozilo koje je u potpunosti neprobojno. To je bio i jedini takav ‘protest’ protiv pape i njegovog djelovanja.

Vrijeđanje i unazađivanje

Pontifikat Ivana Pavla II velikim dijelom zapamćen je modernizaciji unutar same crkve i pomirljivom (sporom, ali ipak se maknulo s nulte točke) retorikom s drugim vjerama i neistomišljenicima. Bar je takva slika bila prezentirana u javnosti. No sve se mijenja postavljanjem kardinala Ratzingera na funkciju pape. Nedugo nakon što je izabrao službeno ime Benedikt XVI, započeo je s vrijeđanjima, omalovažavanjima i unazađivanjem crkve. Prvo što je izazvalo globalne prosvjede bio je podatak kojeg je objavio ‘Der Spiegel’, da je Joseph Ratzinger proveo drugi svjetski rat kao član Hitlerjugenda na tri bojišnice: u Poljskoj, Mađarskoj i u njemačkoj protuzračnoj obrani. Činjenice su se pokušale ublažiti tvrdnjom da nije nikada pucao ili ubio nekoga, no to nije umanjilo ogorčenost milijuna vjernika, što je za posljedicu imalo prvo veliko ‘protestno’ smanjenje vjernika u crkvama.

Sljedeći ogroman gaf, vrlo vjerojatno namjeran, bilo je vraćanje originalne verzije ‘Molitve Velikog Petka za Židove’ u ‘Tridentinsku’ ili ‘Latinsku misu’, koju je Ivan Pavao II izmijenio zbog omalovažavanja judaizma. Sporna rečenica, prevedena s latinskog glasi: ‘Pomolimo se za Židove: da naš Bog i gospodar osvijetli njihova srca, da priznaju da je Isus Krist spasitelj svog čovječanstva’. Židovske zajednice su protestirale diljem svijeta zbog toga.

No to nije jedino što je Benedikt XVI ‘poduzeo’ da poveća jaz između kršćanstva i drugih religija, kojeg je Ivan Pavao II uspješno smanjivao. Da nema poštovanja prema nikome i ničemu osim vlastitog tvrdolinijaštva, pokazao je i citirajući bizantinskog cara Manuela II Palaeologosa, koji je u 14 stoljeću rekao: ‘Pokaži mi što je novoga prorok Muhamed donio i naći ćeš  samo zle i nehumane stvari, poput naredbe da se vjera koju propovijeda širi mačem’ (valjda su oba smetnula s uma Papu Inocenta III i njegovo naredbu o klanju ‘nevjernika’ tijekom križarskih ratova , spaljivanje navodnih vještica, pokolj templara…).

Da li je u pitanju čista glupost ili samo religijska ograničenost, no Benedikt XVI je ovim dvjema izjavama plesao na granici novog velikog međuvjerskog sukoba, naivno se nadajući da će naknadna izmužena isprika eliminirati nastalu štetu.

Kler vs. Vatikan

Protesti i kritike djelovanja i retorike pape i Vatikanske kurije dolaze i iz redova njihovog svećenstva. Najveći ‘problem’ do sad, gledajući po brojnosti, Vatikanu predstavljaju američke časne sestre koje su tijekom audijencije kod Ivana Pavla II za vrijeme njegovog boravka u Americi, postavljale (za crkvu) neugodna pitanja o pravima i položaju žena unutar katoličke crkve. Feminizam unutar samostana, prihvaćanje istospolnih brakova, zaređivanje žena na više pozicije od opatice unutar crkvene hijerarhije, neprihvaćanje svih dogmi, te otkazivanje poslušnosti, predstavljaju veliki problem Vatikanu. Naročito kada se uzme u obzir brojnost časnih sestara u Americi te da su mnoge nadstojnice samostana izjavile da ih uopće nije briga što kaže Vatikan i da se ne boje pape.

Nedavno mi je skoro stalo srce kada sam pročitao izjavu don Ivana Grubišića koji tvrdi da bi trebalo ukinuti glasovanje Hrvatima u BiH, da se treba mijenjati ugovor s Vatikanom te da se tri milijarde kuna (cca) koliko je RKC dobila u proteklih 9 godina trebalo pametnije iskoristiti za školstvo i zdravstvo. Najšokantnija izjava, glede činjenice da dolazi iz pera poznatog svećenika, bila je da se crkva opredijelila za politikantstvo i da je izgubila vezu s narodom. Na taj direktan i jasan napad na sve što crkva podržava i što drži crkvu u sprezi s vlašću, nije došla replika niti s Kaptola niti iz pera poznatog ‘novinara istine’ Miklenića.

AIDS, abortus i istospolni brakovi

Jedna od gluposti po kojima je poznata RKC je i tvrdnja da kondomi ne štite od bolesti, a često ju ponavljaju katolički svećenici diljem svijeta, naročito u Africi, koja je i najveće žarište te bolesti. Unatoč činjenici da je seksualnost te sam čin seksa prirodna i normalna ljudska potreba, crkva tvrdi da je jedina efikasna zaštita od spolnih bolesti apstinencija. Kao odgovor na te nesuvisle izjave, u javnosti su se pojavili kondomi s papinim likom iznad kojeg piše ‘Ja sam rekao ne’. Oko pitanja abortusa lome se mnoga koplja (kao i oko eutanazije), no crkva je otišla korak dalje. Prekidanje trudnoće koja je posljedica silovanja za njih je bezbožnički čin, što niti ne čudi, jer oni sami nemaju djece niti se mogu staviti u položaj žene koja mora cijeli život proživljavati najgore trenutke svog života odgajajući dijete osobe koja ju je silovala. Da nije crkva u pitanju, rekao bi da je to bešćutno. Ovako me ne čudi.

Dok su nekad praktički organizirali hajke ‘razjarenih seljana s vilama i kolcima’ na LGBT osobe, u zadnje vrijeme su promijenili retoriku, pa ne osuđuju osobe kao takve već sam čin. Da se radi o laži kazuje i izjava Benedikta XVI koji je gay osobe (i njihova prava) usporedio s uništavanjem prašuma. Iako istospolni brakovi, koji se sklapaju kod matičara, spadaju u domenu države, papa ne propušta svaku priliku naglasiti kako je to ‘neprirodno’, te da je jedina ‘normalna’ zajednica ona između muškarca i žene. Ta i slične omalovažavajuće izjave i radnje bile su povod tisućama ljudi samo u Velikoj Britaniji i Španjolskoj da masovno izađu na ulice i papi javno pokažu da se ne slažu s njim i njegovim doktrinama.

Vjerničko neslaganje i ‘bacanje’ milijuna kriznih eura

Španjolska, koja glasi kao jedna od najkatoličkijih zemalja u svijetu i kao jedna od najvećih uzdanica crkve, zalijepila je Vatikanu popriličnu šamarčinu legalizirajući istospolne brakove, olakšavajući abortus i ubrzavajući razvode. Kao šećer na kraju, papi je priušten i panoramski pogled na stotine istospolnih parova koji su se u znak protesta ljubili pet minuta dok je njegov papamobil milio pored njih. No to nije bilo sve. Španjolska, koja je također u krizi kao i Hrvatska, dvodnevni posjet pape platila je oko 14,5 milijuna € (za Hrvatsku su mediji izračunali oko 6 mil. €, ili 41-42 mil. kuna, puno će više biti po mom mišljenju), te još 2 milijuna € dodatno iz Katalonije. To je bila kap koja je prelila čašu i koja je inicirala štrajk odjela javnog prijevoza u Barceloni ‘Španjolskog sindikata javnih prijevoznika’ tijekom papinog blagoslova katedrale ‘Sagrada familia’.

No nisu oni bili jedini. Masovne kritike na trošenje milijuna eura na dvodnevni politički dolazak pape dok je država pred bankrotom pokazuju da je u Španjolskoj, iako ima 73% katolika, razum jači od religije. Još jedna od stvari koje su zasmetale Španjolcima je izjava Benedikta XVI da u Španjolskoj započinje ‘rat’ protiv sve većeg rasta sekularizma, tj. protiv masovnog osipanja vjernika diljem Europe i svijeta. U biti, indirektno je najavio početak uplitanja Vatikana u unutarnju politiku neke države, u što smo se mogli uvjeriti i nedavno kada je policija na splitskoj rivi spopala turisticu jer je hodala u kupaćem kostimu. Par dana prije tog incidenta, iz crkve su obznanili sugestiju Vladi da to i ozakoni. Gledajući situaciju i sve slabiji utjecaj RKC u svijetu, Hrvatska će ostati jedna od samo par država gdje će to biti moguće i provesti (ako se vladajuća garnitura ne promijeni u međuvremenu).

Talijanski znanstvenici i studenti ne žele Papu

Nakon objave da Benedikt XVI planira održati govore na prestižnom rimskom sveučilištu ‘La sapienca’, 67 profesora napisalo je protestno pismo. Tvrde da je Benedikt XVI neprijatelj znanosti, a kao potvrdu te tvrdnje navode i njegov govor iz 1990. u kojem je tvrdio da je suđenje Galileju bilo ‘racionalno i pravedno’. Papa je tvrdio da je citirao austrijskog filozofa, te da je 1992.Ivan Pavao II priznao da je crkva pogriješila smaknuvši Galileja. No ta neuvjerljiva isprika (uvijek je samo nekoga citirao) nije spriječila profesore i studente (uključujući cijeli odjel za fiziku) da organiziraju protucrkveni tjedan na sveučilišnom kampusu. Govor je na kraju otkazan zbog velikog pritiska na rektora i Vatikan, te je samo dostavljen fakultetu. Mnogi su to otkazivanje stavili u kontekst slabljenja utjecaja Katoličke crkve na građane Italije (ali i u ostatku svijeta).

Državno financiranje dolaska jednog vjerskog poglavara milijunima eura, u vrijeme kada se država mora staviti u dužničko ropstvo da bi mogla funkcionirati, bešćutna pljuska svima koji su nezaposleni ili pod ovrhom. Nažalost, Hrvati su narod koji je skloniji folkloru nego činjenicama.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike