FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ustavna zabrana istospolnih brakova u Makedoniji

objavljeno:

17. 01. 2011.
Ustavna zabrana istospolnih brakova u Makedoniji

autor:Istospolne zajednice ne prestaju biti u centru pažnje u Makedoniji. Nakon što su vjerski vođe pozvali makedonsku vladu na promjenu ustava, vladajuća stranka VMRO-DPMNE priprema ustavne promjene kojima bi izričito zabranili istospolne brakove. Prema pisanju dnevnika Nova Makedonija, stranka će predložiti zakon za koji očekuju da će ga podržati njihovi koalicijski partneri i da će zakon biti izglasan u roku od tri mjeseca.

Kočo Andonovski iz makedonskog Helsinškog odbora za ljudska prava je kritizirao namjeru vlade koja bi “morala da uspostavlja pozitivne primjere i potiče na ostvarenje prava marginalnih grupa”. Upozorio je da “suočavamo se s upravo suprotnom situacijom jer mnogi zastupnici tvrde da bi homoseksualce trebalo liječiti u bolnicama.”

Rezultati ankete koja je provedena među Makedoncima ukazuju na na prvi pogled negativnu činjenicu da je čak 91% ispitanika protiv istospolnih brakova, ali se s druge strane, 88% potivi ustavnim promjenama.

Reakcija LGBT aktivista na nedavne ispade poglavara Makedonske pravoslavne crkve, rezultirati će tužbom protiv arhiepiskopa Stefana i vladika Petra koji su u Božićnoj poslanici usporedili homoseksualce sa životinjama. Izjavili su da se neće zadovoljiti samo isprikom jer su šokirani ne samo porukom, već i vremenom kada je ona izrečena. Smatraju da su riječi svećenika govor mržnje jer je vladika Petar rekao da, ako se dozvoli brak između dvije žene i dva muškarca, onda treba dozvoliti i brak između ljudi i ovaca. Arhiepiskop Stefan je rekao, u slučaju, da je bog stvorio dva muškarca ili dvije žene, umjesto muškarca i žene, povijest svijeta bi bila jako kratka.

Očito je da nesnošljivost prema LGBT osobama nije ekskluzivno rezervirana samo za hrvatske svećenike.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike