FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pop(e) filmska ponuda

objavljeno:

30. 05. 2011.
Pop(e) filmska ponuda

autor:Od 03. do 05. lipnja 2011. godine grad Zagreb i ostatak Hrvatske tresti će “papinska” groznica. Niste baš oduševljeni tom idejom? Zajedno u Kristu vam baš i ne zvuči primamljivo?

Budite zajedno u Qristu i između ostalih sadržaja, pobjegnite od Pape i uživajte u mraku kina Grič u filmskom programu Pop(e) festivala!

A što se sve nudi na programu?

Filmski dio programa otvaramo jednom pravom poslasticom: dokumentarcem “U dobroj savjesti” Barbare Rick u kojem se prati istinita priča sestre Jeanine Gramick koja se radi svoje podrške LGBT katolicima nađe u klinču s institucijom Rimske Katoličke Crkve. Njena ju borba vodi do samog Vatikana gdje pokušava dobiti audijenciju s glavnim savjetnikom za ta pitanja koji je baš slučajno kasnije postao papa Benedikt XVI. Usprotivljuje se Vatikanu radi toga što vjeruje u to što jest.

“Suddenly Last Winter”, film je Gustava Hofera i Lucae Ragazzia iz 2008. godine koji govori o Gustavu i Luci koji su par već 8 godina, a njihov se život drastično mijenja prošle zime kad talijanske vlasti najavljuju uvođenje zakona o izjednačavanju prava nevjenčanih i homoseksualnih parova s vjenčanim parovima, a očekivano Vatikan i konzervativci se bore svim snagama protiv zakona propagirajući slom morala i kraj obitelji kao temelja društva. Gustav i Luca prvi put nakon 8 godina veze napuštaju sigurnost svoje obitelji i doma te se pitaju što se to dešava u Italiji?

Film John Greysona “Smokve” su priča o AIDS aktivistu Zackieju Achmatu koji je, i sam HIV-pozitivan, odbio uzimati lijekove dok ne postanu dostupni svim Južnoafrikancima. Achmat se prometnuo u jednog od najznačajnijih boraca protiv Apartheida u Južnoafričkoj Republici, no neuzimanje lijekova ozbiljno je narušilo njegovo zdravlje, ali redatelj je uspio napraviti jedinstven film o aktivizmu, jedan od onih koji će vas istovremeno oduševiti svojim tehničkim inovacijama i potaknuti na bijes, suze, smijeh i pjesmu, ponekad sve u istom trenu.

Irski film “Sestre Marije Magdalene” redatelja Petera Mullana, film je koji govori o ‘samostanima-praonicama rublja’ u Irskoj u kojima su, kao u utočištu, boravile žene, zbog svojeg grijeha zatvorene od Crkve i društva koje ih se odreklo. Pratimo priču četiri djevojke koje su zatvorene u samostanu iz krivih razloga. Sve djevojke u samostanu, smatraju se, od Crkve i društva, prezrenim grešnicama, poput Marije Magdalene, koje su se odlučile pokajati za svoje grijehe i zato će se cijeli život suzdržavati od grijehe i tjelesnih užitaka.

Pedro Almódovar u filmu “Loš odgoj” koji je odjeknuo u filmskom i inom svijetu, izvlači iz svog sjećanja provincijske osnovnoškolske dane iz prve polovice 60-ih, koje je proveo u katoličkom internatu, gdje se susreo i s pojavom (pseudo)pedofilije koja je danas postala svojevrsnim zaštitnim znakom Katoličke crkve. Rezimira se prijateljstvo dvoje dječaka nad koje se nadvila sjena lokalnog svećenika koji opsesira nad jednim od njih u tolikoj mjeri da ih na neki način i rastavlja.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike