Pa zar su samo zločesti vampiri gej?

Vampiri i seksualnost povezana su tema. Uz goth-poklonstvo, a i neke odlike poput vječno mlađahnog lica, uvijek savršene i blijede kože te najčešće vitkog stasa, odgovaraju i nekim medijima nabrijanim idealima ljepote. Možda nije stvar u tome, možda su vampiri jednostavno arhetipno seksi.

A gdje ima seksa ima i istospolnog seksa. Brent Hartinger s AfterEltona potaknuo me da razmotrim zanimljivo pitanje koje postavlja – dobro zašto svi biseksualni vampiri moraju biti oni zločestiji?

Jer uz romantizaciju vampira pojavio se u filmovima i serijama novi zanimljivi hibrid – vampir koji jest to što jest, biće koje živi od tuđe krvi, ali je k tomu i – dobar. Moralna vertikala nije tu najčešće posve uvjerljivo argumentirana, ali se koriste razne strategije nemilice, ne bi li nam lik prirastao srcu i da bi ga na kraju shvativši kao tragičnog junaka, prihvatili kao žrtvu sudbine časnog srca koje pumpa možda doduše tuđu krv.

Ali, ti su likovi strejt.

Zanimljivo je i kako se inače mačo-acting glumci spremni upustiti u uloge koje se poigravaju sa seksualnim orijentacijama, ukoliko se radi o vampirskom liku. Možemo navesti Toma Cruisa i Brada Pitta (1994), Kiefera Sutherlanda (1987). Vampirizam očito ide pod ruku s idejom i lezbijske erotike – 1960. su „Blood and roses“, te godinu dana kasnije „The Children’s Hour“, prikazale svoju porciju toga prije nego li su lezbijke u ljudskom obličju zauzele filmska platna. Ali, kako i autor izvornog članka upozorava, najčešće je taj „izboj“ lezbijstva u povampirenih žena svojevrstan marker – znak da su one sad postale spremne na bilo što i da su izgubile sve moralne vrijednosti.

Eh sad, možemo potegnuti nekoliko floskula – „vampiri nisu u biti zli – oni su komplicirani“ (podsjeća li ovo ikog drugog na fejsbuk status za veze?), „vampiri nisu ni gej ni strejt – oni sišu krv i to nema veze sa seksom“ (dobro, u ovo nitko ne može povjerovati), ali baš ovi nedavni razvoji u kastama vampira ukazuju na uvriježenost predrasuda koje se ispoljavaju ovim žanrom.

Nešto iznad naveden hibrid, tkz. „dobar vampir“ – Angel, True Blood, Sumrak – ilustrira doslovno: što su oni više „dobri“, to su više strejt. A to se dokazuje i krasnom ljudskom djevom njima uz bok.

Leave a Reply