FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Teme majčinstva sve su aktualnije među mlađim hrvatskim lezbijkama

objavljeno:

26. 05. 2011.
Teme majčinstva sve su aktualnije među mlađim hrvatskim lezbijkama

autor:Ovaj je vikend najavljen CroL party – događaj koji se Zagrebu dešava samo jednom u godinu dana i o kojemu nakon svake verzije mjesecima po cyber i ovosvjetskim diskusijskim prostorima kruže različite priče.

CroLice ovim partijem u subotu 27. svibnja u Rushu slave već tucet godina, a povodom ulaska u pubertetsko razdoblje, priupitali smo Ivu s CroLa o povijesti sajta i njenim motivacijama, te o planovima za budućnost CroLa:

Slavite 12 godina – vjerujem da se mnogi više ne sjećaju početaka – možeš li nam reći nešto više o tome? Kako je nastala odluka, i od čega se na početku sastojao sajt?
CroL je nastao u svibnju 1999. godine, kao privatna inicijativa mlade studentice koja je uvidjela potrebu za povezivanjem lezbijki u lokalnom cyber-prostoru. Dotad su se djevojke dopisivale i družile na inozemnim stranicama (gay.com) i uglavnom tako upoznavale. Godinu kasnije kupljena je domena cro-lesbians.com, i to od donacija korisnica koje su se dotad okupile u malu virtualnu zajednicu. Nemojmo zaboraviti da je u to doba internet u Hrvatskoj bio vrlo mlad, pa su takve stvari bile prilično skupe, posebice za studentski džep.

U početku su se stranice sastojale od malo vijesti, chata, priča i pjesama korisnica i sličnih sadržaja. Postojao je čak i Free climbing klub te Arhiv lezbijske kulture.

Kako si se ti uključila u projekt?
Aktivno sam uključena u projekt od 2004. godine, kad je CroL počeo poprimati obrise portala/magazina kakav je danas. Vjerovala sam da mogu pomoći nekim svojim idejama, vidjela sam potencijal koji se može razviti i imala dovoljno slobodnog vremena posvetiti se tome. Nešto prije toga sam upoznala Zitu, kreatoricu CroL-a i ekipu koja je pisala na forumu, posjetila nekoliko partyja i nekako se spontano pridružila timu. Danas imam puno manje slobodnog vremena, ali zato su tu suradnice i naše mlade snage bez kojih sve to ne bi bilo moguće i kojima sam beskrajno zahvalna. Važno je naglasiti da one, kao i ja, volontiraju, a nijedna od nas, kao niti druge djevojke koje su ikad radile na portalu, nažalost, nikad nisu imale nikakve novčane koristi od toga, pa smo izrazito ponosne na sve što smo tako postigle.

Jesu li se tijekom godina promijenile korisnice i teme?
Naravno, fluktuacija je (bila) velika. Ponavljanje tema je nemoguće izbjeći, samo bih rekla da danas o njima raspravljaju drugi ljudi. I budući da se u posljednjih 12 godina promijenila i društvena klima, može se reći da se nekim temama pristupa drugačije. Primjerice, coming outu i Prideu – mlađe su generacije hrabrije (u nedostatku bolje riječi) i spremnije tražiti prava koja im pripadaju. Dobro je to što su uz njih ‘odvažnije’ i one starije.

Imate li i muško čitateljstvo i koji ih sadržaji najviše zanimaju?
Imamo, no oni su, dakako, manje aktivni na forumu. No kad jesu, najviše ih se može čitati u temama vezanim uz aktivizam i onima političke prirode. Rodno neodređenije teme su svakako sve one koje se tiču LGBT prava u Hrvatskoj i svijetu, koje prenosimo i obrađujemo na razne načine.

Bi li rekla da je proizvodnja sadržaja usmjerenog samo na ženski dio LGBT populacije možda i daljnja getoizacija ili jednostavno specijalizirani sadržaj?
Naravno da to nije getoizacija već kreiranje specijaliziranog sadržaja i forme. Baš kao što među mainstream medijima imaš sadržaje namijenjene isključivo ženama/muškarcima, tako je i kod nas. Jasno da gejeve i lezbijke ne zanimaju iste teme i da postoje određene specifičnosti za svaku skupinu. Ne vidim razloga zašto Hrvatska ne bi imala medij namijenjen lezbijkama i biseksualkama, i većina drugih zemalja ih ima.

Koje lezbijske blogove, magazine i portale smatraš inspirativnima?
Pratim ih podosta, ali ne mogu izdvojiti nijedan koji me posebno nadahnjuje jer na svakome od njih pronalazim nešto zanimljivo.

Što se tiče gej sadržaja, i u Hrvatskoj su aktivne platforme poput gayromea. Što misliš, zašto ne postoji „LezJulija“? Misliš li da bi bilo zainteresiranih Hrvatica?
Apsolutno. Pa evo, u proteklih 12 godina na CroLu se upoznalo tisuće njih, a mnoga su se poznanstva razvila u veze i(li) prijateljstva. Jasno, i u svoje suprotnosti, ali to je normalno. Mislim da na ‘konvencionalnim’ dejting stranicama (Iskrica i slično) postoji jako mnogo žena koje traže druge žene, no nisam posve sigurna da bi ‘LezJulija’ zaživjela kao servis namijenjen isključivo ženama. Možda i bi.

Srazovi između moderatorica i korisnica – stara priča svih foruma…postoji li lijek za to?
To je kao i svaki rad s ljudima, nemoguće je zadovoljiti sve ukuse i potrebe, a da svi budu sretni. Nerijetko su to neke interne začkoljice između korisnica koje su do jučer bile u vezi, a sad više nisu. Dogodi se i da netko dođe isključivo provocirati jer misli da može, pa treba imati hladnu glavu i dovoljno strpljenja za ‘rješavanje sporova’. To je kao da imaš kafić ili restoran i želiš da se gosti osjećaju ugodno, a preduvjet za to jest utvrđivanje nekih pravila ponašanja. Naravno da nećeš tolerirati namjerno razbijanje inventara i maltretiranje gostiju, zar ne?

Koje su teme najpopularnije na forumu, a koje na portalu?
Na forumu dominiraju lakše teme jer korisnice ga doživljavaju kao mjesto na koje se dolaze opustiti i zabaviti, upoznati društvo, popričati o onome što baš njih muči i tome slično. Rekla bih čak da imamo dvije publike – jednu koja čita sâm portal, i ovu drugu koju sam spomenula.

Postoji li interes i za manje „laka“, politička i pravna pitanja?
Dakako, i nastojimo ih pokriti što je više moguće. Baš nedavno smo imale temu o gay-friendly hrvatskim poslodavcima, razradile smo ‘kontroverze’ oko popisa stanovništva s nekim eminentnim sugovornicima i sugovornicama, razgovarale s majkama-lezbijkama u Hrvatskoj itd. Neke od tih tema prenijeli su i mainstream mediji, što nikako ne može biti loše, kako za sâm CroL, tako i za vidljivost LGBT populacije općenito.

Što ti misliš koje su teme aktualne za lezbijke i biseksualke u Hrvatskoj?
Vjerujem da su to iste teme kakve su aktualne za čitavu LGBT populaciju u Hrvata (ravnopravnost, borba protiv homofobije i slično), a neke su pak specifično ženske i tiču se majčinstva i umjetne oplodnje. Primijetila sam da sve veći broj mladih žena razmišlja o tome, a ne zna kako to napraviti te koja su im zapravo prava i mogućnosti. Osim toga, premda živimo u 21. stoljeću, u dobu koje je posve umreženo i informatizirano, i dan-danas dolaze nam djevojke i žene koje se ‘muče’ sa svojim lezbijskim identitetima, a među njima je priličan broj onih koje su u braku pa se propituju, bilo naglas ili samo čitajući nas.

Je li Facebook utjecao na dinamiku foruma općenito po tvom mišljenju?
Facebook je svakako utjecao na porast broja korisnica, bez njega se danas teško može, ako ikako. Za razliku od te ‘društvene mreže svih mreža’ forum nudi anonimnost, što katkad jest, a katkad nije dobro. Rekla bih da na Facebooku i forumu nemamo istu publiku, no to mi se zapravo sviđa jer tako možemo doprijeti do većeg broja ljudi.

Koji su planovi za portal?
Planova ima mnogo, no oni su uglavnom poslovna tajna. Šalu na stranu, voljele bismo razviti projekt na način da se “spustimo” iz cyber-prostora među korisnice i čitateljstvo. Hoće li to biti izdavaštvo, organizacija okruglih stolova, pravna pomoć ili nešto sasvim deseto, to još ne možemo reći. I naravno, za to su potrebna sredstva koja zasad nemamo. Pred nama su ljetni odmori koje ćemo možda iskoristiti kao priliku za razvoj novih ideja. Dakako, uza sve spomenuto važna nam je i suradnja s LGBT udrugama.

CroLov party je samo jednom godišnje. Je li to prikrivena strategija da se svake godine taj party jedva dočeka?
Nije riječ o prikrivenoj strategiji, jednostavno je tako ispalo – s vremenom se pročulo da se taj party održava svake godine u svibnju, pa odatle i iščekivanje i pitanja već nekoliko tjedana prije službene najave. Bilo je govora o tome da se održi dva puta godišnje, pa čak možda i malo češće, no to zasad nije zaživjelo. Razmislit ćemo o tome.

Je li party girls only? Ukoliko da, hoćete li biti fleksibilni po pitanju rodnog identiteta?
Da, party je samo za djevojke i žene, a po pitanju rodnog identiteta smo uvijek fleksibilne. Inače, voljela bih razjasniti fenomen ‘girls only’ oko kojega se katkad znadu lomiti koplja. Naime, do prije pet-šest godina ti su partiji bili mješoviti. No s vremenom, uslijed rasta popularnosti samih stranica i dostupnosti interneta, bivali su sve posjećeniji i karakteristični po tome što nam dolazi uistinu velik broj gošći iz cijele Hrvatske, pa i susjednih država. Budući da su dostupni zagrebački klubovi koje za tu prigodu možemo unajmiti maleni, naprosto ne možemo ugostiti sve koje bi željeli doći. Dakle, razlog je prvenstveno praktične prirode. S druge strane, u inozemstvu su partiji namijenjeni samo ženama uobičajeni.
Posjetiteljice, kao i uvijek, očekuje tulum za pamćenje, od sumraka do zore.

I za kraj – sljedećih 12 godina?
Riječi ti se pozlatile. Osobno se nadam da ću tada biti samo u svojstvu savjetnice gore spomenutim mladim snagama koje će preuzeti projekt.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike