FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Malezija i dalje progoni aktiviste

objavljeno:

30. 12. 2010.

autor:Gay musliman u Maleziji tvrdi da strahuje za svoju sigurnost nakon što je javno progovorio o svojoj seksualnosti u internetskom videu. Njegov je videoklip privukao prijetnje smrću i druge optužbe vjerskih vlasti, a najgora je ona da vrijeđa islam. Azwan Ismail je kazao da poduzima mjere u zaštiti sigurnosti nakon žestokih kritika u toj konzervativnoj zemlji s muslimanskom većinom. Njegov je klip inače u samo šest dana pogledan 140.000 puta.

Klip je nazvao “Ja sam gay, to je OK”, a 32-godišnji inženjer ohrabruje druge gay Malezijce da budu sigurni u sebe. Azwanov je klip dio serije intervjua koje od prošlog tjedna objavljuju gay aktivisti, no Azwanov je intervju privukao najveću pažnju jer je jedini član muslimanske većine koji je dosad javno istupio.

“Ne znam što sljedeće mogu očekivati”, kazao je Azwan u razgovoru za agenciju AP. Drugi su gay Malezijci koji se pojavljuju u seriji intervjua “Neovisna seksualnost” uglavnom etnički Kinezi ili nemuslimani koji se općenito suočavaju s mnogo manjom javnom stigmom zbog svoje homoseksualnosti. Azwan je kazao da će pokušati izbjegavati da bude sam ili da se zadržava na javnim mjestima jer je među oko 3000 komentara njegovog vifea bilo i onih koji su mu prijetili.

Oglasila se i malezijska vlada: ministar za islamska pitanja Jamil Khir Baharom iskazao je zabrinutost da gay aktivisti pokušavaju promovirati homoseksualnost. Kazao je da bi vlasti mogle poduzeti odgovarajuću akciju “kako bi spriječile širenje te pojave jer se time šteti imidžu islama.” Jedan od vodećih malezijskih vjerskih vođa, Harussani Zakaria, također je osudio Azwanov istup: kazao je da nije trebao biti tako otvoren jer time “narušava vlastito dostojanstvo i dostojanstvo islama općenito”.

U videu Azwan kaže da je teško biti gay u Maleziji zbog “vjerskih i kulturnih faktora koji definiraju naše živote, govore nam tko možemo, a tko ne možemo biti.” Azwan nije prekršio nikakve poznate zakone nastupom u videu, ali kazao je i da njegov prijatelj odvjetnik provjerava koji se pravni koraci mogu poduzeti protiv njega. Homoseksualni se spolni odnosi kažnjavaju s 20 godina zatvora, iako se zakon rijetko provodi. Neke države koriste zatvorske kazne, posebno za cross-dressing u javnosti.

Ovaj je projekt inspiriran poznatijim “It Gets Better” projektom koji je pokrenut u SAD-u u listopadu nakon niza gay samoubojstava. Očekuje se da će još nekoliko malezijskih muslimana javno istupiti sljedećih tjedana, što bi mladim Malezijcima trebalo dati do znanja da ne očajavaju zbog budućnosti.

“Nisam namjeravao uvrijediti islam”, kazao je Azwan. “Samo sam želio predstaviti gay Malezijce. Nadam se da će ovi videoklipovi pomoći u stvaranju otvorenijeg društva u kojem se više razgovara.” Azwan ima dečka i kazao je da se outao prije pet godina.

Foto: youtube.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike