FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ulrike Lunacek: “Usudite se biti vidljivi i otvoreni”

objavljeno:

24. 05. 2011.
Ulrike Lunacek: “Usudite se biti vidljivi i otvoreni”

autor:Ulrike Lunacek boravi u Zagrebu povodom Okruglog stola koji se održao 23. svibnja u Novinarskom domu. Razgovor s jednom od glavnih europskih LGBT aktivistica i prvom outanom političarkom u Austriji, protekao je u više nego ugodnom tonu.

Iako su naši čitatelji upoznati s Vama i Vašim političkim radom, možete li se predstaviti i reći par stvari o sebi?

Ja sam Ulrike Lunaček, članica sam Europskog Parlamenta u ime Zelene grupe. Bila sam članica nacionalnog parlamenta u Austriji 10 godina, a od 2009. godine sam se prebacila u Europski Parlament. Jedna sam od glasnogovornika o vanjskoj politici u ime Zelene grupe u Europskom Parlamentu te osim toga se bavim LGBT pravima i jedna sam od dvoje predsjedavajućih u Intergroupu o LGBT pravima. To su grupe u Parlamentu u kojima se zastupnici zajedno nađu kako bi pričali o problemima koji inače ne spadaju u niti jednu komisiju. Inače prva sam (i jedina?) političarka u Austriji koja se outala kao lezbijka 1995. godine – znači zbilja je prošlo dugo vremena od toga. Aktivna sam u vezi svih tema koje se tiču civilnog društva, a tako i u vezi tema koje se tiču LGBT osoba.

Da se nadovežem na LGBT tematiku kad ste je već spomenuli. Trenutno se u Hrvatskoj radi na zatvaranju posljednjeg poglavlja predgovora, poglavlja 23 koje se između ostalog dotiče i ljudskih prava pa tako i LGBT prava. Mislite li da je Hrvatska s obzirom na ljudska i LGBT prava spremna zatvoriti to poglavlje?

Koliko smo vidjeli u posljednjih par mjeseci postoji određeni napredak na tom području. Situacija još uvijek nije idealna, još uvijek postoji puno stvari koje se moraju napraviti, ali mislim da je napredak dovoljan da ako se još neke stvari dogode u narednih par mjeseci, pregovori se mogu finalizirati. Onda još samo ostaje period od dvije godine u kojem bi se događanja vezana uz ljudska prava trebala nadgledati od strane, u najidealnijem slučaju, organizacije koja bi bila mješavina Europske Unije i neke nacionalne, domaće udruge u kojem je aktivno civilno društvo kako bi se izvještavalo kako se primjenjuju zakoni jer je to dosta čest problem – postoje dobri zakoni, ali se ne provode kvalitetno, a sama provedba je najbitnija.

Da, slažem se s Vama u potpunosti. Ne znam jeste li upoznati sa shadow reportom koji su ljudskopravaške udruge dostavile svim nadležnim tijelima Europske Unije prije otprilike tri mjeseca?

Znam da je izvještaj zaprimljen, no nisam upoznata s detaljima, još nisam detaljnije zavirila u njega, ali smo mi iz Zelenih dio tih informacija iskoristili. Mnogi od nas, uključujući i mene, dolazimo iz civilnog društva te nam je bitno ostati povezan s istim.

Imate li iskustva s radom LGBT udruga i pojedinaca u Hrvatskoj? Mislite li da je LGBT aktivizam u Hrvatskoj ojačao u posljednjih par godina?

Mislim da jest ojačao. Bila sam na jednom Prideu u Zagrebu prije 2-3 godine, ne sjećam se točno, poznajem par aktivista već duži niz godina jer sam aktivna i u ILGA-Europe pa su to poznanstva od 15-20 godina. Kao i u mnogim drugim zemljama i među LGBT aktivistima ima puno različitih ljudi koji različito razmišljaju o tome kako raditi stvari i provoditi ideje, ali ti aktivisti su snažni te mislim da je u Hrvatskoj sve veća podrška ne-LGBT osoba i to smatram bitnom činjenicom. Moramo dobiti podršku i od heteroseksualnih osoba, to je bitno, te ne samo pritiskati izradu i postojanje zakona nego i raditi na vidljivosti pomoću npr. Povorke ponosa, otvaranja specijaliziranih dućana i knjižara LGBT tematike – biti vidljiv – to je bitno. Znam da u Hrvatskoj postoji problem s nasiljem. Dok sam bila na Prideu jednog aktivista i njegovog prijatelja su napali nakon Pridea, ali isto tako znam da postoji napredak u obuci policije kako da tretira takve napade i napadače. To je sve način napredovanja. Nije još idealno, ali problem nasilja prema LGBT osobama postoji i u zemljama koje su članice Europske Unije, pa čak i u nekim starijim zemljama članicama, ali to je sve proces i vrlo je bitno da su aktivisti otvoreni i vidljivi, da LGBT osobe pokazuju svoje lice kako bi javnost bila svjesna njihovog postojanja. Vidljivost je jako bitna, ali isto su biti saveznici u heteroseksualnom svijetu, u Vladi, u Parlamentu kako bi svi zajedno promijenili razmišljanje. Hrvatska, kao i moja zemlja Austrija, je prilično katolička zemlja sa tradicionalnim i nacionalnističkim mislima te se to dosta često kombinira s idejom da je heteroseksualnost jedini prihvatljivi način života, a to se treba promijeniti u ljudskim glavama i srcima.

Hrvatski LGBT aktivisti rade na izmjeni Kaznenog zakon i na boljoj implementaciji zločina iz mržnje u isti. Bilo je par slučajeva počinjenih iz mržnje prema LGBT osobama te je jedan od slučajeva rezultirao zatvorskom kaznom za počinitelje. Mislite li da je to najbolji pokazatelj napretka u brojnim aktivističkim naporima?

Prihvaćanje i prepoznavanje zločina iz mržnje te svjesnost o postojanju fizičkog i verbalnog zlostavljanja pripadnika manjina, poput LGBT osoba, bitno je. Počinitelje tih zločina treba krivično goniti. Jedan od slučajeva smo istaknuli u svojem Izvještaju o stanju u Hrvatskoj iz veljače te su Zeleni predložili amandman da se zločini iz mržnje prepoznaju puno aktivnije te da bi se trebala dodati stavka koja se tiče žrtava na temelju seksualne orijentacije – taj amandman je na kraju bio prihvaćen, stoga smatram da napredak postoji koji još uvijek nije dovoljan, ali situacija se osjetno popravlja.

Imate li poruku za čitatelje našeg portala, i za LGBT populaciju u Hrvatskoj?

Naravno! Posebno LGBT čitateljima: usudite se biti vidljivi i otvoreni – to ljudima mijenja razmišljanje. Budite outani svojim obiteljima, na poslu, na ulici – zauzimajte javni prostor. Zahtijevajte jednaka prava za sve nas. Sjećam se kako smo stajali na Baltičkom Prideu okruženi ekstremističkim grupama koje su prosvjedovale, a mi smo svi stajali sa zastavom Europske Unije i osjećala sam da smo mi, LGBT osobe, pod tom zastavom zaštićeni te da se moramo boriti za to jer to sve ostaje na nama i našim saveznicima – moramo stalno biti aktivni. Nadam se da će LGBT osobe u Hrvatskoj biti otvorenije i da će zahtijevati jednaka prava za sve!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike