FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dobro vrijeme za promjenu zakona

objavljeno:

24. 12. 2010.

autor:Najutjecajniji njujorški gay aktivisti tvrde da je sada odlično vrijeme za legalizaciju istospolnih brakova, čak i u republikanskom Senatu. Empire State Pride Agenda, njujorška aktivistička udruga kaže da brojanje glasova podrške nakon studenačkih izbora pokazuje da istospolni brakovi imaju podršku od najmanje dva glasa više, a čak je vođa republikanske većine Dean Skelos obećao ponovno otvoriti temu. Prije godinu dana ta je tema propala u Senatu zahvaljujući osam glasova protiv braka. U studenom su dva senatora koja su se protivila gay brakovima izgubila reizbore, djelomično i zbog kampanje koju je proveo Empire State Pride.

Udruga tvrdi i da je ovaj sastav Senata mudriji od prošloga te da će čak senatori koji su 2009. glasovali protiv legalizacije brakova ovoga puta glasovati za jer je to 2011. godine mudrija politička opcija. Podršku imaju i od vlade države New York pa udruga smatra da je pitanje bliže rješenju nego ikad dosad. Dio argumenata za legalizaciju brakova jest da bi legalizacija u New Yorku donijela 200 milijuna dolara prihoda. Tvrdi se i da brak vjenčanim parovima donosi 1000 prava više.

Aktivisti su ipak postigli neke važne pobjede. Primjerice, nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice smatra se zločinom iz mržnje, a i ta je pobjeda ostvarena tijekom republikanske vladavine u Senatu. I sam je senator Skelos potvrdio da će se o tom pitanju još raspravljati te se već početkom godine može očekivati da zakon dođe u Senat.

Što se podrške javnosti tiče, posljednja istraživanja govore da 56 posto stanovnika New Yorka podržava istospolni brak, što je velika promjena u odnosu na 2009. godinu, kad je istospolne brakove podržavalo malo više od 50 posto stanovnika. Empire State Pride je kazao da je protivljenje nekih senatora legaliaciji braka samo donijelo dodatnu podršku ideji. Takvo ponašanje ne prolazi u New Yorku.Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike