FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Analiza autohomofobije dobila Queer palmu

objavljeno:

23. 05. 2011.
Analiza autohomofobije dobila Queer palmu

‘Skoonheid’, ili internacionalnog naslova ‘Beauty’, južnoafričko-francuska je koprodukcija i uradak mladog 27-godišnjeg redatelja Olivera Hernasusa ujedno i dobitnika ovogodišnje Queer palme, nagrade posebnog programa u sklopu festivala u Cannesu na kojem se prikazuju filmovi queer tematike. Radi se o prvoj formalnoj suradnji na jednom filmskom uratku ovih dviju zemalja i tek drugom filmu redatelja. Priča je to o Francoisu, dobrostojećem starijem muškarcu koji razvija destruktivnu opsesiju prema sinu svog starog prijatelja pokušavajući na sve načine zatomiti svoje latentne seksualne želje.

Specifičan naziv filma rezultat je želje redatelja i snimatelja da film izgleda što skuplje kako bi se ojačala fasada glavnog lika, opsjednutog ljepotom svog nećaka kojeg prati od prašnjavog Bloemfonteina do Capetowna u kojem mladić, kada se ne prešetava gol po plaži, studira pravo. Kako tumače kritičari koji su ga pogledali, film je zanimljiva studija opsesije muškarca prema muškarcu, autohomofobnog muškarca i rasista kojemu je samo jedna stvar na umu – no, kritiziraju pomalo predvidiv scenarij i nedovoljno seciranje unutarnjih stanja glavnih protagonista.

Iako je Hernasusu mentor Ronald Emmerich, koji je financirao njegovo školovanje u Londonu,  oba filma se nemalo razlikuju od apokaliptičnih blockbustera kakve Emmerich preferira – previjenac ‘Shirley Adams’ priča je o majci koja se brine za paraliziranog sina. Beauty je ujedno i prvi afrički film ikada koji je ušao u službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu a da je na jednom afričkom jeziku.

Teaser dobitnika ovogodišnje Queer palme pogledajte niže, a ukoliko vas zanimaju i ostali filmovi iz konkurencije, možete ih provjeriti u službenoj brošuri ovdje.

Vrijedi napomenuti da su se filmske zvijezde i ove godine u Cannesu angažirale oko humanitarnog rada i sakupile preko 10 milijuna dolara u fondove borbe protiv HIV-a i AIDS-a na gala večeri prošlog četvrtka.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike