FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Marš jednakosti u Krakowu obilježen uhićenjima

objavljeno:

23. 05. 2011.
Marš jednakosti u Krakowu obilježen uhićenjima

autor:U subotu, 21. svibnja 2011. godine u poljskom gradu Krakowu održan je Marš jednakosti. Marš jednakosti održava se već godinama u Krakowu i poznat je po tome kako je poprilično dobro osiguran od strane policije, s tim da je ove godine ruta Marša konstantno bila nadgledana i iz helikoptera.

Takve mjere sigurnosti su bile i više nego potrebne ove godine pošto se u isto doba održavao i anti-LGBT prosvjed sa prilično agresivnim sudionicima koji su svim silama htjeli ovaj predivan događaj zasjeniti mržnjom i nasiljem.

LGBT aktivistica Aleksandra Sowa pročitala je manifest: “Nalazimo se u Krakowu, gradu koji bi trebao biti simbol multikulturalnosti i poštovanja prema različitostima. Želimo da lokalna javnost bude upoznata i otvorena prema drugačijem bez oslanjanja na margine i diskriminacije na temelju seksualnosti, spola, vjere ili nacionalnosti”. Aktivisti su upozorili kako je ova godina u Poljskoj izborna te kako bi političari trebali više pažnje obratiti u svojim kampanjama i LGBT osobama i promijeniti svoj pristup spram istih.

Sudionika ovog Marša je bilo malo manje nego proteklih godina, ali poruka koju su htjeli prenijeti, prenesena je. Uz zastave duginih boja, šarene balone i mnoge natpise, te glazbenu podlogu skupine bubnjara, Marš jednakosti prošetao je Krakowom.

S druge strane, oko gradske tržnice na ruti marša skupili su se članovi jedne desničarske poljske stranke te su naoružani pogrdnim transparentima čekali da do njih dođe vesela i šarena povorka. Policija je reagirala na prvi znak agresije te je prosvjednike rastjerala suzavcem. U jednom trenutku nastao je kaos, no poljska policija je odradila uzorit posao zaštite sudionika Marša jednakosti.

Nakon Marša je privedeno 14 osoba, sve mahom prosvjednika. Jedan je priveden radi napada na službenu osoba, dok su ostalih 13 optuženi za ometanje službene manifestacije. Ipak, s tolikim brojem ljudi, teško je zadržati sigurnost na visokom nivou i nakon završetka manifestacije, jedan od sudionika Marša, pretučen je. Poljska policija obećala je da će naći počinitelje ovog zločina koji je zasigurno bio zločin iz mržnje iako ozljede nisu ozbiljne.

Od poljske policije mnogi bi mogli nešto naučiti.

photo:James Ociepa/Newspaper Agency


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike