FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zabrinuti organizator s tarikovskim naočalama

objavljeno:

19. 12. 2010.


Top 15 osoba za 2010. – Lazar Pavlović

Jedan od najbitnijih trenutaka za LGBT pitanja u regiji ove godine je bio Beograd Pride. Bila je to povorka koja je tijekom organiziranja bila više puta okarakterizirana kao nametnuta od strane Europske Unije, i kao podržana od strane institucija vlade samo zbog tog pritiska – o čemu su mogli čuti sve svi prisutni na samom Prideu čiji jedan od najnadahnjujućih momenata je bio govor Majde Puače o lažnoj podršci – i kojoj je prethodila ostavka Marka Karadžića, državnog tajnika u ministarstvu za ljudska i manjinska prava zbog neslaganja s politikom ministra Svetozara Čiplića. Bila je to također povorka čije snimke su obišle svijet zbog nasilja i razaranja nevjerojatnih razmjera. Lazar Pavlović jedan je od čelnih ljudi organizacijskog odbora Beograd Pridea.


Večer pred ovogodišnji Beograd Pride održan je zadnji sastanak odbora, sa sastanka su članovi izašli tihih i smirenih glasova i ozbiljnih lica. Prve 3 fotografije koje sam pokušala napraviti s Lazarom u tom trenutku bile su toliko nabijene zabrinutošću da se to vidjelo čak i usprkos lošoj rezoluciji uredskog mobitela koji je trebao poslužiti kao fotoaparat. Tek kad sam ga pitala koju čokoladu voli, uspjela sam izmamiti mali osmjeh koji možete vidjeti na naslovnoj fotki članka.

Lazar voli bijelu čokoladu, i mliječnu. Tako je to rekao, u 3. licu, nasmiješio se i pogledao negdje gore zamišljajući valjda kako upravo razmotava foliju velike 200 gramske čokolade. I opet je postalo vidljivo da je riječ u biti o mladom čovjeku koji je odlučio ponijeti veliko breme.

Lazara sam upoznala prvi put preko interneta, stupila sam u kontakt s njime jer me zaintrigirao pametan način na koji je koristio socijalne mreže u vrijeme kad Facebook još nije bio mjesto gdje se mediji i organizacije bore za klikanost i vidljivost u mjeri u kojoj je to danas prisutno. Tada desna ruka Borisa Miličevića trudio se uspostaviti što intenzivniji dijalog sa zajednicom, drugim organizacijama i regijom, također dolazeći i na zagrebački Pride.

Danas je Lazar predsjednik GSA – Gej Strejt Alijanse, jedne od vodećih LGBT organizacija u Srbiji, i suorganizator Beograd Pridea 2010. Preuzevši organizaciju u godini kada je postajalo izgledno da će se Pride dogoditi – čak i ako samo zbog pritiska izvana, a možda baš i zbog toga, stajati iza organizacije povorke nije nešto na što se ijedan čovjek mogao lako odlučiti – a on je to učinio. Ukoliko država želi da se Pride desi, i ukoliko Europa inzistira na tomu, a društvo za tako nešto nije spremno, organizator povorke mora početi osjećati brigu zbog sigurnosti sudionika. Naročito ako se radi o osobi poput Lazara.

Noć pred dolazak u Beograd, usred ludnice 2 dana pred Pride, Lazar me nazvao da provjeri kada dolazim i hoće li me netko dočekati, zato da bude siguran u moju sigurnost. Nakon održane povorke nije prestajao naglašavati svima da moraju ostati u kućama. U intervjuu je naglasio da neće biti miran dok svi ne budu na sigurnom. Samo u nekoliko minuta razgovora s njime njegov će sugovornik shvatiti koliko je Lazaru Pavloviću stalo do kvalitete života i slobode identiteta njegovih LGBT sugrađana. Nema boljeg razloga da se čovjek nađe na našem popisu.

Pridea se možete prisjetititi u videu ispod i čuti Lazareve riječi nakon Pridea:

Foto: Queer.hr


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike