FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ban Ki-Moon za gay prava

objavljeno:

11. 12. 2010.

autor:Šef UN-a Ban Ki-Moon pozvao je na ukidanje zakona kojima se u svijetu homoseksualnost kriminalizira, naglasivši potrebu za hitnijim mjerama za ostvarenje prava LGBT zajednice i rodnog identiteta. Ban Ki-Moonova izjava važna je jer je dana na Dan svjetskih prava, a šef UN-a istaknuo je da danas mnoge nacije imaju moderne ustave koji jamče jednaka prava i slobode. “A ipak, homoseksualnost se smatra zločinom u više od 70 država”, kazao je glavni tajnik UN-a i dodao da se univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, prihvaćena od UN-a 10. prosinca 1948. godine ne smatra “djelomičnom deklaracijom. To je univerzalna deklaracija i svim ljudskim bićima jamči osnovna prava.”

Glavni je tajnik kazao da je tijekom nedavnih posjeta Africi poticao vođe da prekinu zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost te da je u Malawiju uspio ishoditi puštanje mladog gay para osuđenog na 14 godina zatvora. Sličan je stav iznijela američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice kazavši da ju je “ogorčilo” nedavno izostavljanje spomena seksualne orjentacije iz rezolucije kojom UN osuđuje nezakonito ubijanje ranjivih ljudi diljem svijeta.

Rice je dodala da će SAD podržati UN-ov amandman kojim se osuđuju ubojstva temeljem seksualne orjentacije. “Za nas je to važan princip”, ustvrdila je. Rice je kazala i da je predsjednik Obama bio iznimno razočaran kada je Senat, točnije republikanska većina, odbila povući sporni DADT zakon. “Taj zakon krši temeljne američke principe pravde, poštenja i jednakosti”, kazala je Rice. “Samo smo oslabili nacionalnu sigurnost i umanjili našu vojnu pripravnost ograničavajući službu patriota odlučnih da brane državu koju vole.”

Foto: mpetrelis.blogspot.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike