FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Gay aktivist želi u kenijski parlament

objavljeno:

2. 12. 2010.


Gay vijesti koje stižu iz Afrike ne moraju uvijek biti loše. Najbolji primjer toga je jedan kenijski političar koji donosi nadu u bolju LGBT budućnost svoje zemlje, ali i čitavog kontinenta. Radi se o Davidu Kuriji, koji je već krenuo u intenzivnu kampanju za mandat u kenijskom senatu za kojeg će se izbori održati u kolovozu 2012. Ukoliko uspije, postati će jedan od rijetkih outanih neposredno izabranih političara u čitavoj Africi. Za razliku od većine kontinenta, Kenija je nešto liberalnija afrička zemlja. I dalje postoje zakoni koji zabranjuju spolne odnose među muškarcima (ne i među ženama); no njihova je provedba iznimno neuobičajena.

Postoji i nekoliko organizacija, poput ‘Gay i lezbijske koalicije Kenije’ kojoj je Kuria predsjednik; te ‘Koalicija lezbijki Afrike’ koji zajedno posljednjih godina rade kako bi podigli javnu svijest o položaju LGBT osoba i s generalnim ciljem rušenja seksualnosti kao kulturalnog tabua.

Kao jedan od malobrojnih outanih gay političara na kontinentu, Kuria se nada kako će njegov primjer izlaska na izbore ohrabriti ljude na izlazak iz ormara; premda je svjestan da ga mnogi njegovu kandidaturu doživljavaju kao „šalu“. Smatra kako bi prije nekoliko godina njegove političke aspiracije u medijima prošle neprimijećeno, što dokazuje kako se sve više kenijske nacije poistovjećuje s bitkom za LGBT ravnopravnost. Kuria neprestano ističe vidljivost i coming out kao ključ uspjeha; te političke proteste kao alternativne metode postizanja te iste vidljivosti. „Situacija je jako poražavajuća za narode u Africi. Koliko god da je važno istaknuti negativno što se događa LGBT zajednicama unutar njih treba prepoznavati i pozitivne priče, bitke za jednakost i ostale divne stvari koje nam se događaju“, izjavio je Kuria za Pink News.


Istodobno, premijer Raila Odinga širi homofobiju Kenijom u svom posljednjem govoru proteklog vikenda kada je pozvao na uhićenje kenijskih gejeva i lezbijki. Kako prenosi BBC, ovo su prvi homofobni komentari Odinge. Kuria je izrazio svoju iznenađenost stavovima premijera koji do sada nije javno difamirao LGBT zajednicu; jer to uglavnom čine nepopularni političari. „Nećemo tolerirati takvo ponašanje u državi. Ustav je jasan po pitanju homoseksualnosti, te muškarci i žene koji se upuštaju u nju neće biti pošteđeni“, naglašeno je između ostalog u govoru.

‘Gej i lezbijska koalicija Kenije’ posljednjih dana prima više poziva zbog zabrinutih pripadnika zajednice; posebno HIV pozitivnih građana koji su u strahu od uhićenja. Premijerov glasnogovornik samo je izjavio kako je izjava izvučena iz konteksta.

Foto: wikipedia


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike