FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Otkazivanje Prideova u Podgorici i Moskvi!

objavljeno:

17. 05. 2011.
Otkazivanje Prideova u Podgorici i Moskvi!

autor:Povorke ponosa u okolici

Otkazivanje Prideova u Podgorici i Moskvi!

Na konferenciji za novinare članovi organizacijskog odbora “LGBT Forum Progres” priopćili su da je prvi crnogorski Pride, koji se trebao održati 31. svibnja u Podgorici – otkazan.

Kao razloge otkazivanja aktivistica Daliborka Uljarević navela je: “Državni organi nisu pokazali adekvatan nivo ozbiljnosti, posvećenosti i profesionalnosti u organizaciji ovog vrlo važnog događaja, kako za promociju unapređenja promocije LGBT populacije, tako i za izgradnju modernog koncepta ljudskih prava u Crnoj Gori”.

“Vlada je dala deklarativnu podršku povorci, ali se nažalost nije pomakla sa tog mjesta. Održati povorku ponosa bez podrške političke elite, ozbiljan je izazov. Zato već dva mjeseca inzistiramo da na čelu Organizacijskog odbora bude jedan od potpredsjednika Vlade ili neko od ministara u Vladi, koji bi imao isključivo obavezu da nakon šetnje održi govor i obrati se LGBT osobama, njihovim obiteljima, prijateljima i čitavom društvu. Mislim da je ovo posljednje za njih i najspornije, oni bi deklarativno sve podržali, ali kada treba nešto i konkretno napraviti, posebno svojim prisustvom, onda tu nastaje problem”, izjavio je Zdravko Čimbaljević iz “LGBT Forum Progresa” za gayecho.com.

A kao čestitka LGBT aktivistima u Rusiji, došla je i informacija da se ovogodišnji Pride u Moskvi ne može održati jer se sudionicima Pride ne može pružiti dovoljna sigurnost.

“Razlozi za zabranu Pridea u Moskvi ove godine isti su koje koriste svih ovih godina – i za koje je Europski sud za ljudska prava sudio protiv Rusije zbog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima”, naveo je Nikolai Alekseev, glavni organizator.

“Pitati ćemo danas predsjednika Dmitri Medvedeva za dozvolu za održavanje našeg Pridea pored Kremlja, u području koje je isključivo u okviru svoje nadležnosti. Zabrana ne mijenja našu namjeru da održimo naš skup kao što je planirano”, nastavio je te je napomenuo kako je očigledno da bivši homofobični gradonačelnik Luzhkov očito ima puno nasljednika u Gradskom vijeću.

Što reći na sve ovo? Sretan vam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije! I nadamo se da slična sudbina neće zadesiti i splitski Pride.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike