FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

ILGA-Europe izdala ovogodišnju Rainbow kartu i indeks

objavljeno:

16. 05. 2011.
ILGA-Europe izdala ovogodišnju Rainbow kartu i indeks

autor:Svake godine u sklopu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ILGA-Europe izdaju tzv. Rainbow kartu pomoću koje vizualno prikazuje napredak postignut u europskim zemljama prema poštivanju ljudskih prava i osiguravanja pune pravne jednakosti LGBT osoba.

ILGA-Europe upozorava da je Europa i dalje podijeljena i daleko od pune pravne jednakosti LGBT osoba te ističe par glavnih problema.
Prvo upozorenje tiče se pravne jednakosti LGBT osoba jer niti jedna europska zemlja ne može sa stopostotnom sigurnosti tvrditi kako je osigurala potpunu pravnu jednakost LGBT osoba – to se ne može tvrditi ni u Velikoj Britaniji koja ima najveći indeks od svih europskih zemalja.

Također, upozoravaju da čak 14 europskih zemalja, a od toga čak jedna članica Europske Unije su ušli u “crvenu zonu” kršenja temeljnih ljudskih prava i diskriminacije.
Zabrinjavajuće je da postoje značajne razlike između zemalja u Europi: dok su neke napredovale u posljednjih godinu dana (npr. Njemačka, Portugal), mnoge druge zemlje ne napreduju ka većim priznavanjima prava (npr. Cipar, Italija, Latvija, Malta, Turska, Ukrajina), dok se u drugima (npr. Litva, Mađarska) pojavljuje veliki rizik od regresa na tom području.

“Rainbow Europa karta i indeks je velik alat da se vidi kako rade europske zemlje kada je u pitanju prepoznavanje ljudskih prava LGBT osoba. U tom kontekstu, vrlo je razočaravajuće vidjeti da su mnoge zemlje i dalje u “crvenoj zoni” kršenja prava i diskriminacije, te da ni jedna zemlja u Europi ne može tvrditi punu pravnu jednakost za LGBT osobe. Europa se smatra globalnim lider na području ljudskih prava i jednakosti, ali i Karta i Indeks jasno pokazuju koliko smo daleko od toga da Europa bude u mogućnosti tražiti naslov prvaka LGBT ljudskih prava i jednakosti”, izjavila je Linda Freimane, supredsjedateljica ILGA-Europe Izvršnog odbora.

Martin K.I. Christensen, supredsjedatelj ILGA-Europe Izvršnog odbora, dodao je: “Nadamo se da će europske institucije i europske zemlje dobro iskoristiti Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije i da će pomoću naše najnovije Rainbow karta i indeks preispitati napredak, priznati čitav niz neriješenih problema i potvrditi svoje obveze u borbi protiv diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta”.

Zanimljivost je da je Hrvatska podosta visoko rangirana na indeksu poštovanja prava LGBT osoba te da smo ispred mnogih zemalja koje su neočekivano nisko ocijenjene. Naprimjer, susjedna Slovenija za nama kaska jedan bod, a uvjerljivo smo među najviše ocijenjenima u regiji.

Pogledajte kartu i indeks na ovim linkovima:
Side A – Rainbow Europe Map May 2011.pdf
Side B – Rainbow Eurpe Index May 2011.pdf


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike