FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Uklopi se u razredne klupe

objavljeno:

13. 05. 2011.
Uklopi se u razredne klupe

autor:Zagreb Pride i Queer Zagreb zajedničkim će snagama u sklopu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, a pod okriljem Queer MoMenata 17. svibnja prikazati film pod nazivom Uklopi se.

Uklopi se (u originalu Fit) britanski je film snimljen 2010. godine po uzoru na istoimenu predstavu u režiji Rikki Beadle-Blair koja je poznata britanska redateljica indijskog podrijetla i LGBT aktivistica. Na Barcelona International Gay and Lesbian Film Festivalu (FICGLB) koji se održao 2010. godine nagrađen je nagradom publike.

Predstava Uklopi se napravljena je s ciljem kako bi se mlade ljude educiralo o LGBT osobama i upozorilo na rastući problem homofobije i bullyinga u školama. Predstavu je vidjelo preko 20000 učenika diljem Velike Britanije te su nakon tako velikog uspjeha i odličnih reakcija učenika i nastavnika, organizacije queerupnorth i Stonewall odlučile su da predstavu treba pretvoriti u film kako bi se poruka same predstave prenijela što većem broju ljudi.

Likovi poput Karmel, koja se šminka, nosi trendy odjeću, a ujedno je i lezbijka, Ryan, nogometaš i pivopija, a ujedno je i gej koji se više zabavlja bullyingom nego vlastitom seksualnošću, ne uklapaju se u klasične stereotipe. Film nas vodi kroz živote više likova, ali svi imaju jedno zajedničko – polaznici su satova plesa kod Lorisa, outanog gej profesora koji od samog početka svojim učenicima pokušava podići svijest o njima samima. Veliki problem je i Ryanov najbolji prijatelj Isaak koji na sam spomen “gejstva” prijeti fizičkim nasiljem.

Film obiluje plesom, razgovorom, suzama, smijehom i zabavom te je jedan od primjera kako se može napraviti dobar edukativni film koji baca posve drugo svjetlo i drugačiju perspektivu na homofobiju i bullying u školama, u kojem upoznajemo i žrtvu i nasilnika, a najbitnije od svega, shvaćamo kako se sve to može promijeniti ako sjednemo i razmislimo.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike