FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

LORI o podizanju optužnice protiv dr. Vulin

objavljeno:

30. 09. 2010.


Udruga LORI iz Rijeke jedna je od najzaslužnijih za pozitivno medijsko praćenje slučaja Ane Dragičević, Riječanke  koja je u psihijatrijskoj ustanovi Lopača provela godine na liječenju nakon što su je roditelji zatvorili zbog toga što je lezbijka. Detalji prisilne hospitalizacije i nesavjesnog postupanja bolničkog osoblja prema brojnim pacijentima prije dvije godine u fokus su stavile Lopaču, ilegalna pritvaranja pacijenata i osobu koja se danas smatra glavnom i odgovornom za sve nepravilnosti otkrivene u radu ove ustanove, dr. Mirjane Vulin protiv koje je državno odvjetništvo ovih dana podignulo optužnicu zbog nesavjesnog postupanja s pacijentima.

Queer.hr je kontaktirao udrugu LORI u kojoj su izrazito zadovoljni što je podignuta optužnica protiv Mirjane Vulin te nadodaju da uz brojne dokaze koji su upućivali na nepravilnosti funkcioniranja Lopače nisu u optužnicu ni sumnjale. Ipak, posebno ističu da doktorica Vulin nije jedina koja je odgovorna za ono što se događalo u Lopači (prisilna zatvaranja maloljetnih i punoljetnih osoba, prevelike doze sredstava za smirenje, … ) već postoji i čitav niz medicinskog osoblja koje je takav tretman štićenika Lopače podržavao i sudjelovao u torturama. I oni bi, tvrde, trebali biti krivično gonjeni.

Za sada nije planirano da udruga LORI neposredno sudjeluje u kaznenom postupku, s obzirom da su Anu upoznale tek nakon što je izašla iz Lopače i nemaju direktnih saznanja što se unutar Lopače događalo; svjedoci će biti osobe direktno povezane s slučajem. „Međutim, kada bude došlo do toga da se pokrene postupak zbog naknade štete za pretrpljene boli, možda ima mjesta za svjedočenje u smislu informacija o Aninom psihofizičkom stanju nakon izlaska iz bolnice. To, naravno, ovisi o Aninom odvjetniku i njegovoj procjeni“, dodaju.

Situacija s Anom

Što se tiče same Ane, LORIce nam prenose kako je jako sretna što je došlo do podizanja optužnice; i iako, ukoliko Vulin bude pravomoćno osuđena, neće dobiti natrag izgubljeno vrijeme – barem će dobiti nekakvu satisfakciju. Podsjetimo, udruga LORI je bila izuzetno angažirana oko sakupljanja pomoći za nesretnu Anu po izlasku iz bolnice: organizirale su se humanitarne akcije, društvena događanja i partyji. Ana još uvijek nema posao, a novac joj je još uvijek potreban kako bi završila školovanje koje je u tijeku. Zasada sve ide bez problema i školu će završiti najbrže u svojoj klasi. „Ana je psihički i fizički puno bolje. Polako ali sigurno gradi svoj život naprijed, ali je puno posljedica koje mora trpjeti zbog toga što je prošla u Lopači“. Ani je ipak još uvijek potrebna pomoć dok se školuje, a oni koji žele pomoći mogu se javiti LORIcama. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun 2340009-1117014659 (udruga LORI, Dolac 8, Rijeka) s naznakom: za Anu Dragičević.

Novinske stupce prošlog tjedna su obasuli naslovi ‘Optužena jer je liječila lezbijku’. Taj dio optužnice stoji u dijelu nesavjesnog postupanja prema pacijentima. „Naravno da je medijima najinteresantnije uzeti jedan dio prakse koju je Vulin provodila, u ovom slučaju liječenje lezbijke. Liječenje nečega što nije bolest, maltretiranje i ponižavanje svakako spada pod nesavjesno postupanje prema pacijentima. Pitanje je samo kako će se tome pristupiti tijekom postupka i koliki će naglasak uistinu biti na tome“.

Foto: 24sata.hr


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike