FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Uhićen Nikolai Alekseev, nastavak

objavljeno:

20. 09. 2010.


16. 09. 2010. (scroll 4 update)

Nikolai Alekseev, jedan od organizatora moskovskog Pridea, uhićen je jučer na moskovskom aerodromu prilikom prolaska granične kontrole. Ruska policija zatražila je od Swiss Airlinesa, kojim je trebao otputovati u Ženevu, da blokira njegovu propusnicu za ukrcaj te vrati ukrcanu prtljagu. Kako je javio prijateljima i medijima, koje je kontaktirao netom po uhićenju, nije mu objašnjen motiv zadržavanja prilikom pokušaja prelaska granice. Po dolasku na aerodrom, ostatku aktivista Gay Rusije rečeno je da Alekseev nije u aerodromskom pritvoru već da ga ispituje državna sigurnosna agencija.

Svoju zabrinutost razvojem situacije odmah je izrazila i ILGA-Europe koja poduže vremena kritizira Rusiju zbog ophođenja prema seksualnim i rodnim manjinama. Sinoć je simultano s uhićenjem odgođeno otvorenje festivala Queer kulture u St. Petersburgu zbog preporuke gradske administracije za zabranom eventa koji „propagira homoseksualnost“. ILGA ujedno poziva sve europske zemlje na osudu ponašanja ruske policije te praćenje razvoja situacije.

Kako doznaju reporteri u Rusiji, Alekseevo uhićenje je posljedica pritiska države otimanjem i prisilnim zatvaranjem kako bi povukao tužbe protiv Rusije pred Europskim sudom za ljudska prava.

U trenutku pisanja članka u ruskoj ambasadi u Zagrebu nije bio dostupan za izjave. Ruski mediji u međuvremenu javljaju da je Alekseev pušten i da se nalazi u Minsku.

 


 

20. 09. 2010.

Nikolai Alekseyev doslovce se ‘stvorio’ u Moskvi prošlog petka nakon  što su ga 15. rujna uhitili na moskovskom aerodromu dok se pripremao na ukrcaj na let za Ženevu. Dok glasnogovornici zračne luke tvrde da je Alekseyev zadržan nakon što je odbio skinuti cipele prilikom uobičajenog pretresa prije ukrcaja, Alekseyev odbija tvrdnje tvrdeći da je namjerno zadržan od aerodromskog osoblja prije nego su ga predali neidentificiranim muškarcima koji su ga odveli u policijsku postaju grada Kashira, gradića 100 kilometara udaljenog od Moskve gdje je drogiran i zlostavljan proveo iduća dva dana.

„Prvu noć sam spavao na stolcu i stolu a drugu na nekakvoj vrsti klupice. Dali su mi vode, ali pretpostavljam da su je drogirali jer sam neposredno nakon imao usporene reakcije, bio pospan i dezorijentiran“, izjavio je za Radio Liberty. Otimači su zahtijevali od njega da povuče tužbe pri Europskom sudu za ljudska prava povodom moskovske zabrane Parade ponosa. „Pružali su mi dokumente na potpis, no nisam to učinio. Kad su me pustili, ukrcao sam se u bus i vratio u Moskvu“.

Kako tvrdi, tražit će temeljitu istragu pritvora na aerodromu protiv kojeg planira tužbu zbog neosnovanog pritvaranja i zabrane na ukrcaj. Kako tvrdi, uhićen je nakon prolaska kontrole u zoni za ukrcaj te stoga planira tužbu i protiv Swissair-a koji nije poduzeo ništa da spriječi uhićenje. Novih izjava i reakcija glasnogovornika aerodroma Domodedovo, kao ni policije, nema.

Foto: flickr.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike