FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Fejkaju grafite s gej poljupcima

objavljeno:

5. 05. 2011.
Fejkaju grafite s gej poljupcima

autor:Politički grafiti oduvijek su bili mjesto duhovitog iskazivanja kritike. Ili pak, komentara.

U Zagrebu je, u kategoriji jednostavnog grafita (dakle samo ispisana izjava, bez grafičkih detalja), jedan od najduhovitijih bio onaj – nemamo gotovinu, jel’ može mastercard? Kao i u filmu 12 majmuna, takve izjave nisu razumljive, ili bar nisu smiješne onima koji nisu upućeni u konkretan kontekst, ali malo je drugačiji slučaj sa slikovnim grafitima, koji su postali popularni s razvojem streetarta, te čije razumijevanje ne ovisi o jeziku kojim su ispisani.

povezane vijesti

Najpopularniji svjetski streetarter je naravno Banksy, a jedan od omiljenijih njegovih uradaka su policajci koji se žvale u Brightonu.

No, sedam godina nakon njegovog nastanka na zidu puba Prince Albert, grafit će biti uklonjen – ali ne od strane komunalnih redara, nego zato jer je prodan preko oceana. Grafit do kojeg su hodočastili fanovi, bio je također i čestom metom homofoba, te je nakon višekratnog oštećivanja grafita vlasnik puba odlučio prodati umjetninu preko jedne američke galerije, uz procjenu vrijednosti između 500 tisuća i milijun funti.

“Kada je on to postavio na pub, to je pripalo pubu, a ako se proda, novac se vraća pubu.” rekao je vlasnik Chris Steward. Chris je rekao da je očekivao imati velike probleme s grafitom – u jednoj prilici je ispred puba iz auta izašla skupina policajaca, i vlasnika je ulovio strah. Međutim, policajci su se očito samo došli – fotografirati! Chris je rekao da mu je to bilo „dražesno“.

Grafit je prenesen na platno, a  na njegovo mjesto postavljena reprodukcija – zaštićena pleksiglasom – što je razljutilo mnoge poklonike streetarta, te brižne čuvatelje Brightonske baštine. Chris se naravno brani tezom da time samo štiti umjetninu, no vjerojatno je faktor u svemu tome i novac. Najmanje 500 tisuća funti dobra je motivacija za prodaju umjetnine, a  s druge strane, grad Brighton zarađivao je na turistima koji su dolazili obići grafit, te zapomaganje gradskih čelnika također ima financijsku notu.

Još jedan „gej grafit“ biti će zamijenjen reprodukcijom – u ovom slučaju u izvedbi autora. Riječ je o djelu Dmitria Vrubela, koji je napravio čuven grafit „My God, help me to survive this deadly love“, koji prikazuje strastven poljubac komunističkih vođa Leonida Brezhneva i Ericha Honeckera. Grafit je inspiriran njihovim poljupcem iz 1979. tijekom proslave 30-e godišnjice DDR-a. Grafit je uklonjen 2009. godine zato da bi se obnovio – a umjetnik je prihvatio iznos od 3000 eura da sliku ponovo naslika. S druge strane, mnogi drugi umjetnici koji su obojali zid i čije će umjetnine reproducirati drugi, jer nisu pristali na taj iznos, odlučili su se za tužbu.

Jedna od nedavnije napravljenih zidnih slikarija je ogromna slika penisa na pomičnom mostu u Rusiji. Postavljena je na most koji se diže da propusti brodove, te se s njime, naravno, „diže“ i motiv. Riječ je o radu radikalnog umjetničkog kolektiva Voina, a kako izgleda podizanje mosta i njegovog dekorativnog sadržaja, možete pogledati ovdje:


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike