- Queer.hr - http://queer.hr -

Arnie mora podržati Prop. 8?

Posted By Marino Čajdo On September 2, 2010 @ 11:12 am In Politika,Vijesti | No Comments

Pokrenuta inicijativa ‘Pacific Justice’ kojom se želi prisiliti kalifornijskog guvernera Arnolda Schwarzeneggera i državnog odvjetnika Jerry Browna da podrže priziv ‘Propositon 8′.

 


 

Kalifornijski konzervativci koji su pokrenuli priziv na odluku vrhovnog suda o opozivu ‘Prijedloga 8′ zatražili su od guvernera Arnolda Schwarzeneggera i državnog odvjetnika Jerryja Browna da potrže njihovu inicijativu. U SAD-u je uobičajeno da pri ovakvim sudskim slučajevima državni dužnosnici podrže zakon koji je na snazi; no Schwarzenegger  se odbijao izjasniti o slučaju [1] sve do proglašenja sudske odluke a suradnik Jerry Brown (na slici) je sudu predočio niz dokaza zbog kojeg ‘prijedlog’ treba biti opozvan (što se u političkim krugovima tumačilo kao posredna potpora guvernera LGBT inicijativi). Institut ‘Pacific Justice’ tako je pokrenuo peticiju kojom će zahtijevati da država formalno složi bilješku o prizivu prije roka za žalbu 11. rujna. Pravni teoretičari se slažu da takva bilješka mogla imati relevantnu pravnu snagu pri prizivu, jer bi bila protumačena kao da država Kalifornija smatra kako je nadležni sudac u sporu pogriješio u prosudbi.

Brownov glasnogovornik izjavio je za Associated Press kako „državni odvjetnik generalno ne vjeruje da može biti prisiljen sudjelovati u žali na odluku sa kojom se slaže“. Prizivno ročište biti će održati krajem godine, u prosincu, a na njemu će glavnu riječ imati tri sudca. Oni su od podnositelja žalbe već zatražili službene dopise zbog čega smatraju da ‘Prijedlog 8′ ne smije biti srušen.

Foto: sfgate.com

Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/490/shwarzenegger-mora-podrati-prop-8/

URLs in this post:

[1] Schwarzenegger  se odbijao izjasniti o slučaju: http://queer.hr/politika/101-vijesti/955-shwarzenegger-za-gay-brak

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.