FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

…cirkus je pobjegao sa mnom

objavljeno:

4. 05. 2011.
…cirkus je pobjegao sa mnom

Le Gateau Chocolat, ili u prijevodu s francuskog ‘čokoladni kolač’, operna diva i performer pravog imena George Ikediashi, ukusna je bariton poslastica koja već godinama zabavlja u dragu, spektakularnim izvedbama pop glazbe. Ovaj kolačić nastupao je u mnogim prestižnim dvoranama uključujući i Royal Opera House u Londonu i Kopenhagenu, a domaća ga je publika imala prilike, i hoće još jednom, vidjeti ovoga petka na Red Room Queer Cabaretu, posljednjoj predstavi ovogodišnjeg Queer Zagreb festivala i otvorenju Red Room vikenda u organizaciji Festivala novog cirkusa koji će trajati od petka do nedjelje u dvorani Jedinstvo.

Zagrizli smo u čokoladno punjenje ove festivalske poslastice kako bismo otkrili nešto više o Georgeovu drag alter egu. Tko je zapravo Le Gateau Chocolat doznajte u retcima niže!

povezane vijesti

 

Koji je background Le Gateau Chocolata i koje su njegove karakteristike?

Još uvijek mi je teško odgovoriti na to pitanje, tko je Le Gateau Chocolat…. Radi se o alter egu koji neprestano napreduje, čije identitete pokušavam svakodnevno otkriti. Ono što znam da je duboko ukorijenjen u mene osobno, ono što jesam i iskustva koja sam imao kao Britanac odrastao u Nigeriji. Nikada nisam planirao postati drag performer niti nastupati u kabareu ali je na kraju ispala jedna od najboljih greški koje sam napravio u životu. Da preoblikujem poznatu izreku: nisam ja pobjegao s cirkusom, cirkus je pobjegao sa mnom!

Trenutno, Le Gateau Chocolat mi daje mogućnost da se izrazim na pozornici, sve vrhunce i trnovite faze života: ljubavne brodolome, sreću, bijes, agresiju, smijeh, seksualna iskustva… Nema granica.

Tvoje su teme, dakle, univerzalno ljudske?

Da, bez obzira što sam u tijesnoj likri i skakućem naokolo kao šupčić. Dio mog posla je komunicirati s publikom. Ne samo vizualno već i emotivno.

Što si htio biti kao dijete?

Odvjetnik. Smiješno, ali istinito. Da vam pomognem kontekstualizirati: odrastao sam u Nigeriji, zemlji u razvoju u kojoj ste netko i nešto samo ako ste odvjetnik, liječnik ili arhitekt. Stoga je donekle jasno zašto sam težio tomu.

Tvoj posljednji nastup u Zagrebu oduševio je publiku. Kako doživljavaš to što je drag performans priznat u formama poput kabarea, no prema osobama koje se svakodnevno odijevaju u odjeću koja se veže za suprotni spol i dalje velika većina na ulici ostaje hostilna?

Ljudi su u strahu od onoga što ne razumiju. Od onoga što vide do toga kako se zbog tog vizualnog osjećaju. Drag performans je stoga iznimno izazovan za današnju publiku. Za početak, žene se mogu osjećati ugroženo, muškarci mrziti sebe i performera zbog toga što izaziva seksualnu pozornost koju ne shvaćaju. Drag queens se smatraju klaunovima, dvodimenzionalnom treš zabavom. Stoga dodajem treću dimenziju u kojoj tražim od publike da se suoči s nekim pitanjima. To je dio opisa posla koji se prešućuje. Istraživati, izazivati, obrazovati, prosvijetliti, zabaviti, pa čak i rušiti…

Ipak, razlika između cross dressera i drag performera postoji.

Naravno, i ona je enormna. Transvestizam, kako ga nazivaju, je forma mog performancea. Nakon što završim vraćam se se u ulogu gospodina u odijelu, kojeg bi neki smatrali medvjedom. Inače nisam cross dresser. Slaba je granica između ta dva identiteta ali bitna kako bi se odredio smisao performansa u odnosu na drugu stranu mog života. Za cross dressing u bilo kojoj formi treba hrabrosti. Zamutiti granice roda iznimno je uzbudljivo i edukativno iskustvo.

S obzirom na rečeno, kakvi su društveno-aktivistički ciljevi tvog performansa?

LGBT zajednica je u manjini i samim time smo svi na neki način društveni aktivisti – raskrinkavajuću tzv. seksualnu devijaciju, rod i drugo… Samim time pokazujemo s koliko se perspektiva svijet može gledati i tumačiti. Dajemo priliku ljudima da prošire horizonte. Ponekad su spremni na to putovanje a ponekad se opiru. Oba slučaja su mi bitna kao performeru.

Publike koje to teže prihvaćaju me, osobno, potaknu da cijenim one koji sa time nemaju problema. A istodobno, upozoravaju kako ne smijemo ljenčariti na postignutim pobjedama već težiti stalnom unaprjeđivanju društva. To načelo prakticiram i kada nastupam: težim najboljem i dajem sve od sebe.

Očekuješ li da ćeš se ikada umoriti od nastupanja i što bi tada radio?

Performans nije nešto čime se samo bavim, to je ono što jesam. Nikada se neću umoriti od toga da to i dalje budem, od artikuliranja svojih iskustava na pozornici i van nje, van likre. Kako imam samo 28 godina možda je bolje pitanje što je sljedeće čime ću se baviti! Trenutno sam Le Gateau Chocolat i moj cilj ostaje jedan: širiti ljubav i smijeh, te učiniti Zagreb i čitav svijet ovisnim o čokoladi.

 

Ususret vikendu Red Room Cabareta pogledajte video prilog Queer.hr-a s prošlog gostovanja!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike