FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Udaju se svećenik i nigerijski maneken

objavljeno:

23. 08. 2010.

autor:Colin Coward, 64, svećenik u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Devizesu, najavio je ulazak u civilno partnerstvo sa svojim dečkom Bobbyem Egbeleom (25). Vijest je već uznemirila javnost.


Planirano partnerstvo je izazvalo negodovanje, jer namjeravaju održati crkvenu službu nakon svečanosti. Coward također nije želio ni potvrditi da će ostati u celibatu nakon svečanosti, što je uvjet anglikanske crkve za svoje zaređeno gay svećenstvo. Svećenik, koji živi sa svojim dečkom u Marstonu, u blizini Devizesa, rekao da se nada da bi njegovo partnerstvo postalo „vidljivi primjer“ pripadnicima LGBT zajednice te crkve. Rekao je da mu je cilj da se svatko u crkvi osjeća ugodno, jer se do sada većina gay kršćana vjenčava potajice: “To je tabu tema, ali crkva je sada pod velikim pritiskom da promijeni svoje stajalište, a taj će se pritisak samo povećati u budućnosti.”

„Jasno, blagoslov će biti prilično osjetljivo pitanje. Znam će se mnogi ljudi užasnuti. Ali mi smo oboje predani kršćani, tako da bi bilo nezamislivo za mene da to ne učinimo to u crkvi, uz obred i sve naše prijatelje. Nadam se da će moje vjenčanje inspirirati druge i postaviti vidljivi primjer crkvi da se ne bojimo.”

Ceremonija je zakazana za 9. listopada

Coward je zaređen kao svećenik 1978., nakon što je odustao od svoje karijere kao arhitekt. Otvoreno se izjasnio o svojoj seksualnoj orijentaciji 1991., prije nego što je pokrenuo međunarodnu gay i lezbijsku kampanju Changing Attitudes. Svog dečka je upoznao 2007. na kršćanskoj konferenciji u Togu, zapadnoj Africi, i par se zaručio prošle godine.

Egbele, modni dizajner, čije je puno ime je Bobby Ikekhuame Egbele, odrastao je u Nigeriji i vodi on-line dućan odjeće Bobafrique.

Par ima zakazan termin za ceremoniju građanskog partnerstva 9. listopada, prije održavanja ceremonije u crkvi Svetog Ivana Krstitelja. Međutim, služba će više biti euharistija, a ne zavjet, koji je zabranjen homoseksualnim parovima.

Crkvena ograničenja

Coward je izjavio: ”Crkve ne smiju blagosloviti civilna partnerstva. Mogu blagosloviti gotovo bilo što drugo, životinje, bombe, bojne brodove, vojske koje idu u rat, ali homoseksualne parove? Ne. Tako naš blagoslov mora biti pažljivo formuliran – u onoj mjeri u kojoj se ne koristi riječ blagoslov u kontekstu nas dvojice u vezi.

Biskup iz Ramsburya, Stephen David Conway, mogao bi zahtijevati od Cowarda da ostane u celibatu, no on planira mogući zahtjev odbiti. Kod anglikanaca seks je dozvoljen samo bračnim parovima a istospolna civilna partnerstva nisu službeno smatrana brakom.

Coward je rekao: ”Sumnjam da će mi postaviti to pitanje, jer je ono vrlo nametljivo. Situacija je posve smiješna i kaotična.“

Ceremonija sklapanja civilnog partnerstva pruža Egbeleu pravo boravka, a za četiri godine vremena, Egbele će imati pravo podnijeti zahtjev za britansko državljanstvo. Glasnogovornik biskupije Salisbury potvrdio je dozvolu crkvene službe, ali ju je opisao kao ‘odvojenu od državne ceremonije’. Rekao je:”Ono što je dozvoljeno je euharistijska ceremonija slavljenja prijateljstva. To je potpuno odvojeno od bilo koje ceremonije civilnog partnerstva.“

 

 

Foto: dailyexpress.co.uk

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike