- Queer.hr - http://queer.hr -

Zapaljena trans kuća u Albaniji

Posted By Dina J. On May 3, 2011 @ 9:00 am In Izdvojeno,Politika,Vijesti | No Comments

Prošlu srijedu, 27. travnja, u albanskom gradu Tirani zapaljena je kuća u kojoj je živjelo 5 trans osoba. Pink Embassy, organizacija koja radi na zaštiti prava LGBT zajednice u Albaniji izrazila je svoju zabrinutost zbog tog događaja.

Trans osobe bile su smještene u napuštenoj kući na cesti Durres, tik do zgrade bivše jugoslavenske ambasade u Tirani. Oko 4:30 ujutro, kućom se proširio dim i plamen koji su blokirali sve ulazno-izlazne točke u kući. Uz trans osobe, u toj kući je živjela romska obitelj od sedam članova, od kojih je petero bilo maloljetno.

Na svu sreću, nije bilo žrtava zbog brze reakcije policije i vatrogasaca, no trans zajednica vjeruje da je ovo bio čin vandalizma koji su počinili homofobi nakon što su doznali lokaciju kuće.

Život i dostojanstvo trans osoba u Albaniji se i dalje ne poštuje iako su donijeli zakon koji zabranjuje diskriminaciju na toj osnovi. Aktivisti žele potaknuti općinu Tirane i Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i jednake mogućnosti da omoguće trans osobama jednakost kao svakom građaninu Albanije te da se u najkraćem mogućem roku riješe minimalna prava trans osobama.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/4737/zapaljena-trans-kuca-u-albaniji/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.