FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zapaljena trans kuća u Albaniji

objavljeno:

3. 05. 2011.
Zapaljena trans kuća u Albaniji

autor:Prošlu srijedu, 27. travnja, u albanskom gradu Tirani zapaljena je kuća u kojoj je živjelo 5 trans osoba. Pink Embassy, organizacija koja radi na zaštiti prava LGBT zajednice u Albaniji izrazila je svoju zabrinutost zbog tog događaja.

Trans osobe bile su smještene u napuštenoj kući na cesti Durres, tik do zgrade bivše jugoslavenske ambasade u Tirani. Oko 4:30 ujutro, kućom se proširio dim i plamen koji su blokirali sve ulazno-izlazne točke u kući. Uz trans osobe, u toj kući je živjela romska obitelj od sedam članova, od kojih je petero bilo maloljetno.

Na svu sreću, nije bilo žrtava zbog brze reakcije policije i vatrogasaca, no trans zajednica vjeruje da je ovo bio čin vandalizma koji su počinili homofobi nakon što su doznali lokaciju kuće.

Život i dostojanstvo trans osoba u Albaniji se i dalje ne poštuje iako su donijeli zakon koji zabranjuje diskriminaciju na toj osnovi. Aktivisti žele potaknuti općinu Tirane i Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i jednake mogućnosti da omoguće trans osobama jednakost kao svakom građaninu Albanije te da se u najkraćem mogućem roku riješe minimalna prava trans osobama.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike