FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Iran spreman pogubiti 18-ogodišnjaka

objavljeno:

5. 08. 2010.


Izdan je hitan poziv za spas života 18-godišnjeg Iranca, Ebrahima Hamida, koji je osuđen na smrt 21. lipnja 2010. na osnovu nejasne optužbe za napad. On sada čeka na pogubljenje vješanjem, unatoč tomu što je njegov optužitelj priznao da je lagao, i povukao optužbu.

Osim toga, Vrhovni sud je dva puta odbio osuđujuću presudu i smrtnu kaznu pokrajinskog suda i naredio ponovno ispitivanje slučaja. Ovo rješenje je ignorirano od strane lokalnog pravosuđa u pokrajini.

Ebrahim u ovom trenutku nema pravnog zastupnika. Njegov odvjetnik, Mohammad Mostafaei, morao se sakriti nakon što je izdan nalog za njegovo uhićenje. Iranske vlasti su Mostafaeiu zamjerile napore koje je uz veliki publicitet uložio u to da se spriječi pogubljenje Sakineh Ashtiani kamenovanjem do smrti na temelju optužbi za preljub.

“Nema dokaza da je Hamid je gay ili da je počinio bilo koji zločin. To pogubljenje mora biti zaustavljeno. Trebamo vašu pomoć”, rekao je Dan Littauer, urednik portala Gay Middle East.

“Tvrdnjama iranskih vlasti ne može se vjerovati. Naše najveće nade usmjerene su u uvjeravanje Vrhovnog suca Irana, Sadeqa Larijana, da uloži veto na Ebrahimovo pogubljenje, dodao je Peter Tatchell. “Međunarodne kampanje mogu pomoći zaustaviti Ebrahimovo pogubljenje, kao što su slične kampanje zaustavile kamenovanje Sakineh Ashtiani.

Hamid je prvotno osuđen na smrt prije dvije godine, u dobi od 16 godina, zbog navodnog pokušaja seksualnog zlostavljanja. Presuda je donesena od strane ogranka kaznenog suda u Istočnom Azerbejdžanu, 20. srpnja 2008.

Nakon obračuna s članovima obitelji s kojom je njegova obitelj bila zaraćena, Hamid je uhapšen zajedno s trojicom prijatelja. Sa strane druge obitelji došla je optužba za pokušaj seksualnog zlostavljanja, na osnovu tvrdnji da su tijekom borbe spustili hlače suparniku 20 centimetara ispod pasa, što bi trebalo ukazati na to da su ga pokušali ogoliti tijekom napada.

Ebrahim Hamid nakon mučenja priznao je – tukli su ga obješenog naglavačke dok nije priznao. Ostala trojica su puštena.

Osuđen je na smrt, unatoč činjenici da su dva od pet sudaca na ročištu 21. lipnja ove godine donijeli odluku da niti jedan od četiri optuženika nisu krivi za seksualno zlostavljanje. Čako je i optužitelj povukao optužbu. 7. srpnja 2010, dao je zabilježeno svjedočanstvo policiji da je njegova optužba bila lažna te da ju je dao pod pritiskom svojih roditelja.

Povrh svega, osuđujuća presuda bila je odbijena dva puta od strane Vrhovnog suda u Iranu – zbog nedostataka sudske istrage. On je naredio ponovno ispitivanje slučaja. Ipak, pokrajinski sud i dalje inzistira na pogubljenju Ebrahima.

U međuvremenu nema vijesti o mjestu boravka odvjetnika Mohammada Mostafaeia. Nakon njegovog nestanka uhićeni su njegova žena i njezin brat. Do sada se nijedan drugi odvjetnik nije usudio preuzeti slučaj. Hamidovo pogubljenje može uslijediti u najkraćem roku.

Foto: planet-iran.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike