Jeste li demi, pan, pomo ili skolio?

aseks

Svi sudionici LGBTQPUIA2S+ zajednice naviknuti su na stalno rastući broj termina kojima se pojedini članovi iste opisuju. Bilo da je riječ o ciničnim, kolokvijalnim ili drugim načinima opisivanja, broj izraza raste, a raste i broj njihovih definicija. I dok je pitanje o tomu jesu li etikete uistinu potrebne, neosporivo je da se koriste svakodnevno. Kategorizacija pomaže da se čovjek osjeća da negdje pripada, da se nekako dokazao. Ona može biti ograničavajuća, ali i afirmirajuća i povezujuća.

Neki teoretičari smatraju da se etikete moraju odbaciti jer se koriste kao alatka za društvenu kontrolu, no pitanje kategorija nije svojstveno ovom vremenu jer nema u povijesti „zlatnog vremena“ kada su svi, što se seksualnosti tiče, bili jednaki i kao takvi uživali jednaka prava.

Filozofija se oduvijek bavila problematikom odnosa između riječi i iskustva. Sad se pojavljuje i problematika kompleksnog odnosa jezika i identiteta. Tko je etiketiran, taj poprima zadani identitet. Neki tvrde da niti homoseksualnost nije postojala do trenutka kategorizacije tog identiteta, dok drugi ipak smatraju da značenje ne može nadvladati iskustvo, odnosno, homoseksualnost kao identitet nadmašuje etiketu.

I dok je pitanje o tomu jesu li etikete uistinu potrebne, neosporivo je da se koriste svakodnevno. Kategorizacija pomaže da se čovjek osjeća da negdje pripada, da se nekako dokazao. Ona može biti ograničavajuća, ali i afirmirajuća i povezujuća

U LGBT zajednici dodatne probleme shvaćanja termina stvaraju i brojni eufemizmi. Još i danas mnogi svoja prva iskustva opisuju kao „istraživanje“ ili „zezancija“, za osobe istospolne orijentacije postoje brojni šatrovački termini ili pak neodređeni termini tipa „onakav“ ili „znaš već“. Općenito, vrlo se rijetko u svakodnevnom govoru koriste definirani znanstveni termini. Također, zanimljivo je da većina riječ homoseksualizam koristi za opisivanje odnosa dvaju muškaraca, a tek naknadno i dvije žene. I dok je govornicima s engleskog govornog područja situacija olakšana barem utoliko što nemaju maskulinum i femininum verziju svakog izraza (gay, homosexual), brojni europski jezici, uključujući i hrvatski, za svaki termin imaju dvije verzije (biseksualac, biseksualka i tako redom).

Da bismo barem malo sistematizirali terminologiju, donosimo 15 manje poznatih izraza vezanih uz spol i seksualnost (p.s. jezik je živa stvar pa je popis time podložan promjenama):
Aloseksualna osoba– osoba koja osjeća seksualnu privlačnost sukladnu uvriježenim normama.

Androginoromnatik – osoba koju privlači androginost

Aseksualna osoba – osoba koja ne osjeća seksualnu privlačnost

Demiseksualna osoba – osoba koja osjeća seksualnu privlačnost samo nakon stvaranja emotivne veze s pojedincem

Sivo aseksualna osoba – osoba koja osjeća privlačnost samo u pojedinim uvjetima

Libidoistički aseksualna osoba – aseksualna osoba koja ima spolni nagon

Litromantik – osoba koja osjeća romantičnu privlačnost, ali ne želi djelovati

Menoseksualna osoba – osoba koja osjeća spolnu privlačnost prema osoba koje imaju mensturaciju

Panseksualna osoba – osoba koju seksualno privlače svi spolovi

Poliamorist – osoba koja istovremeno ima intimne odnose sa više ljudi

Pomoseksualna osoba – osoba koja se ne identificira s niti jednom orijentacijom te odbacuje cijelu kategorizaciju

Kvaziplatonička osoba – osoba koja pokazuje zanimanje za drugu i to više od prijateljskog, ali ne niti romantično

Kuoiromatnik – osoba koja nalazi da je linija između prijateljstva i romanse suviše kompleksna

Sapioseksualna osoba – osoba koju spolno privlače osobe radi svoje inteligencije

Skolioseksualna osoba – osoba koju spolno privlače genderqueer osobe

Leave a Reply