Papa Franjo: kršćani bi trebali homoseksualce zamoliti za oprost

papafr

Vrag će ga znati da li je to zbog nižeg atmosferskog tlaka, turbulencija ili puke činjenice da je desetak tisuća metara bliže Bogu, no svaki put kad se iz daleka vraća avionom u Vatikan, papa Franjo iznenadi ovozemaljski svijet svojom progej retorikom. U nedjelju je tako, vraćajući se iz Armenije, izjavio da bi kršćani trebali zamoliti oprost homoseksualaca. Podsjetio je da katolički nauk uči da homoseksualci “ne smiju biti diskriminirani, već poštovani”.

“Osoba koja živi u takvim uvjetima, ima dobru volju, traži Boga, pa tko smo mi da je sudimo”, zapitao je i time zapravo ponovio isto ono što je rekao u ljeto 2013. godine, također u zrakoplovu, kada se vraćao iz Rio de Janeira u Rim.

Papin poziv na oprost homoseksualcima inspiriran je prošlotjednom istupom njemačkog kardinala Reinharda Marxa u Irskoj koji je kazao da je „povijest homoseksualaca vrlo loša zbog društvene marginalizacije“.

Kršćani bi se trebali ispričati i zamoliti oprost ne samo od homoseksualaca, već “i siromašnih, iskorištavanih žene, djece prisiljene na rad”, na što su žmirili, ali bi trebali tražiti oprost i “zato što su blagoslivljali toliko mnogo oružja”, rekao je.

“Kršćani bi trebali neprestance tražiti oprost”, preporučio je Papa i time donekle ublažio retoriku koja bi, naravno, bila puno snažnija, da se zadržao samo na homoseksualcima. No, u još uvijek prilično konzervativnoj Katoličkoj crkvi i ovo je važan korak naprijed te izjava koja će zasmetati mnogim „poštenim“ kršćanima. Papin poziv na oprost homoseksualcima inspiriran je prošlotjednom istupom njemačkog kardinala Reinharda Marxa u Irskoj koji je kazao da je „povijest homoseksualaca vrlo loša zbog društvene marginalizacije“. „Zbog toga ima moramo reći oprostite, oprostite, oprostite“.

Ključne riječi

Leave a Reply