Karamarko u zemlji čudesa

rsz_alisa1

Ima jedna sjajna epizoda Seinfelda u kojoj George Costanza, ako se dobro sjećam, da otkaz, a onda kada shvati kako neće moći naći drugi posao, vrati se u firmu i pravi se kao da se ništa nije desilo. Vrlo slično ponaša se danas Tomislav Karamarko. Dok traju konzultacije na Pantovčaku, a broj zastupnika koji traže raspuštanje Sabora debelo premašuje potrebnih 76, Karamarko zbunjeno tvrdi da su izbori najgore rješenje i mašta o novoj Vladi s HDZ-ovim mandatarom Zdravkom Marićem.

„Nastavit ćemo razgovore s nekim ljudima… S nekima smo razgovarali, rekli su da neće potpisati, pa jesu“, izjavio je čini se prilično razočarani Karamarko. Taktika HDZ-a, ocijenio je, bila je jako dobro, ali „nisu se svi držali dogovora, zato ćemo ovih dana još malo popričati“. Kaže da će pokušati preokrenuti priču o raspuštanju Sabora i izvanrednim izborima.

Ovako besmisleno ponašanje zapravo je očekivano s obzirom da je riječ o čovjeku koji se već tjednima nalazi u političkoj komi, na aparatima. Jasno je da se Karamarko u toj situaciji hvata za bilo kakvu slamku spasa. Nada se nemogućem preokretu, nekoj višoj sili koja će zadržati HDZ na vlasti s Mostom ili bez njega. Nada se da će se dogoditi nešto poput božićnog poklona Mosta koji je u manje od 24 sata napustio već dogovorenu koaliciju sa SDP-om i partnerima i bacio se u zagrljaj HDZ-u. No, Božić je jednom godišnje a priča o novoj Vladi na čelu sa Zdravkom Marićem je šuplja kao tikva.

Jasno je to valjda i ljudima u HDZ-u čije se ponašanje doista ne može ni na koji način racionalno objasniti. Već danima je prilično neugodno iskustvo gledati press konferencije Tomislava Karamarka i one ljude koji stoje iza njega, tupo gledaju, slušaju ili ne slušaju predsjednika i tko zna što si misle. Da i jedan od njih ima malo pameti, odavno bi viknuo „car je gol“ i šutnuo Karamarka nogom u stražnjicu. No, za to je potrebna politička hrabrost. A vrh HDZ-a ne samo da nije hrabar već je i politički netalentiran.

Već danima je prilično neugodno iskustvo gledati press konferencije Tomislava Karamarka i one ljude koji stoje iza njega, tupo gledaju, slušaju ili ne slušaju predsjednika i tko zna što si misle. Da i jedan od njih ima malo pameti, odavno bi viknuo „car je gol“ i šutnuo Karamarka nogom u stražnjicu

Umjesto toga, ti beznačajni ministri i dalje slijepo prate vođu i prave se ludi. Obraz Ivana Šukera toliko je debeo da bez imalo srama u Saboru govori kako traže opoziv premijera zbog lošeg kreditnog rejtinga države, a INA-u i Karamarkov sukob interesa niti jednom riječju ne spominje. Ovo je prvi put, valjda u povijesti svijeta, da jedna Vlada sama sebe sruši. I to samo zato da očuva imidž predsjednika stranke. Koji, recimo i to, nema kapacitete da vodi skup stanara, a kamoli stranku ili Vladu. Bilo kakvu logiku u svemu tome tražiti nije mudro. Jer logike nema. Ova tobože politička igra o preslagivanju Vlade bila je potpuni blef predsjednika HDZ-a, što je danas nakon konzultacija na Pantovčaku jasno svima osim Tomislavu Karamarku. HDZ nije imao nikakav razuman plan. Nikakvu alternativu. Ljudi iz te stranke naprosto ne znaju razmišljati dva koraka u naprijed. Karamarko će zato i dalje blefirati, licitirati skupljenim potpisima i tvrditi da ništa nije gotovo. Tako će se, vjerujem, ponašati i kad ga izbace iz stranke što je „modus operandi“ HDZ-a koji ne trpi svoje bivše predsjednike. No, kako će se ponašati Domagoj Milošević, Ivan Šuker, Zlatko Hasanbegović, Darko Milinović i ostali genijalci koji su se prije samo par dana kleli u novu vladu i lagali da imaju više od 76 potpisa? Hoće li i oni ponuditi ostavke u stranci zbog potpuno promašene politike i neopravdanog kockanja.

Pitate se kako je George prošao kad se vratio na posao i što mu je šef rekao? Evo, našao sam na Youtube-u. „Je li to Costanza? Što ti radiš ovdje? Izlazi van! Ne možeš me pobijediti…ja sam pobjednik i ja ću uvijek biti pobjednik…ti si luzer i ti ćeš uvijek biti luzer“. Ima li u HDZ-u čovjeka koji će isto reći Karamarku i njegovim poltronima?

Ključne riječi

Leave a Reply