Perforacije svima!

mjesec

Nakon Rijeke, festival Perforacije seli u Zagreb gdje će se od 16. do 20. lipnja odigrati više od 30 predstava suvremene izvedbene umjetnosti. Ovo je već osmo izdanje festivala na kojem publika ima priliku zaviriti u svijet suvremenog kazališta i plesa, performansa i izložbi. Rijetka je to prilika s obzirom da sličnih festivala u Hrvatskoj skoro pa nema.

„Perforacije se nameću kao festival koji podupire domaću suvremenu izvedbenu scenu i tu se svojim koprodukcijskim aktivnostima pojavljuju kao svojevrsni korektiv manjku sustavne kulturne politike. Održavanje u četiri grada se prepoznaje kao doprinos decentralizaciji kulturne ponude, a upravo to je bio i jedan od razloga za prošlogodišnju nagradu inovativnosti festivala na razini Europe među 750 drugih europskih festival”, izjavio je za queer.hr Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala. Unatoč međunarodnoj nagradi za inovativnost, Ministarstvo kulture znatno je smanjilo novčanu potporu za ovogodišnji festival. No, udruga Domina uspjela je pripremiti još jedan bogat program.

Nezavisna scena je u nezavidnoj poziciji i kako stvari stoje, rušenje produkcijskih, a time i umjetničkih standarda se nastavlja i pred svima nama je vrlo upitna budućnost. Opstanak i same percepcije umjetničke prisutnosti na međunarodnoj sceni ovisi isključivo o jačanju programa i aktivnosti svih aktera naše scene.

U Zagrebu će tako biti prikazana premijera „Apollonian“ autorice Martine Nevistić, „Svaka revolucija je bacanje kocke, osim što“ D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, „Level3: O zvijezdama i prostoru“ Ine Sladić, „Njih dvije“ Vesne Mačković i Jelene Mesar i „raSKRIVANJE“ Bruna Isakovića. U subotu 18. lipnja u Studentsom centru održat će Noć performansa. Uz domaće umjetnike, na festivalu nastupaju i međunarodna gostovanja: CK teatro iz Italije s predstavom „Hod po mjesecu“, Dragana Bulut iz Srbije predstavit će „Market of Love“ a Takao Kawaguchi iz Japana prezentirat će rezultate svog istraživanja koje je tijekom ove godine provodio u Zagrebu.

„Nezavisna scena je u nezavidnoj poziciji i kako stvari stoje, rušenje produkcijskih, a time i umjetničkih standarda se nastavlja i pred svima nama je vrlo upitna budućnost. Opstanak i same percepcije umjetničke prisutnosti na međunarodnoj sceni ovisi isključivo o jačanju programa i aktivnosti svih aktera naše scene. Upravo stoga ove godine Perforacije imaju program posvećen uglavnom domaćim umjetnicima te program koji broji više od 40 događanja”, izjavio je Dobrović.

Festival i ove godine u svom programu kao jednu od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, kao što je Invazivna večera (večera skuhana od invazivnih vrsta), znanost i umjetnost, a novost je i program “postprodukcijskih” podrška u okviru kojih je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umjetnika, a koje nisu imale priliku već neko vrijeme biti izvođene. Riječ je o predstavama Manje zlo autorskog kolektiva BADco., U hodu autorice Irme Omerzo i Bitka na Neretvi Bacača sjenki koje su obilježile protekle sezone.

Po prvi put na Perforacijama će biti osmišljen I tzv. Chill vrt u atriju Teatra &TD koji će svaki dan nuditi kutak za predah, radionice i društvene igre, probrani sajam knjiga u suradnji s izdavačima poput Frakture, Sandorfa, Bookse, Kontejnera i drugih te javne diskusije o kulturnim politikama.

Ulaz na sve predstave se ne naplaćuje.

Ključne riječi

Leave a Reply