Kako je Petar Bruno postao važnija vijest od masakra u Orlandu

orlando

U najgorem homofobnom napadu u povijesti SAD-a i jednom od najvećih pojedinačnih pokolja u svijetu, ubijeno je 49 ljudi, a deseci su teško ozlijeđeni. Napadač Omar Mateen naoružao se u nedjelju automatskom puškom i pištoljem te upao u gej klub u Orlandu, gdje je izveo strašan masakr o kojem bruje svjetski mediji, ali ne i hrvatski.

Sve tri televizije, HRT, Nova TV i RTL, sramotno su odlučile gurnuti ovu strašnu vijest u kasnije minute “dnevnika”. Jest da su pravila struke takva da se domaće vijesti plasiraju naprijed, ali pokolj u Orlandu sigurno je u rangu događaja koji zaslužuju ne samo otvaranje središnje informativne emisije već i izvanredne vijesti. No, urednici Hrvatske radio televizije očito ne misle isto pa su prije toga pustili vijest o novom mandataru Mariću, MOST-u koji podržava Oreškovića, novom predsjedniku Ustavnog suda, splitskom HDZ-u koji se čudi zataškavanju afere „Grizli“ i forumu u Dubrovniku. Tek u 18. minuti kreće prilog novinarke o napadu na noćni klub u Orlandu, a tek na kraju priloga eto nam i informacije kako je napad izveden na homoseksualni klub. Spekulira se o motivima napada, o propustu američke tajne službe, o tome je li napadač radikalan islamist i je li povezan sa ISIS-om. O homofobiji, ni riječi.

Iako se čini nemoguće, Nova TV uspjela je nadmašiti HRT i vijest o pokolju plasirati tek u 39. minuti središnjeg Dnevnika. U najavi ju čak nisu ni spomenuli, a prije vijesti iz Orlanda informirali su nas o pobjedniku Supertalenta, Petru Bruni Basiću, plesaču na šipki, kojeg je novinarka posjetila u studiju gdje trenira. Kad se govori o terorističkom napadu, opet se spekulira o mentalnoj neuračunljivosti napadača, vjerskom fanatizmu i ISIS-u. O homofobiji, ni riječi.

Iz nekog nepoznatog razloga, RTL televizija odlučila je u ponedjeljak umjesto središnjih vijesti emitirati specijalnu emisiju o ispraćaju oca jednog hrvatskog nogometaša. Naime, tako je to izgledalo s ove strane malog ekrana iako se Mirjana Hrga trudila da to nešto na kraju ipak ispadne RTL Danas, pa je ubacila i malo HDZ-a, i Ćorluku koji je ostavio krv na terenu i žene liderice i nizozemskog DJ-a koji je život u Amsterdamu zamijenio Hrvatskim zagorjem. I onda u 23. minuti pustila prilog o napadu na gej klub, uz opravdanje kako je vijest iz SAD-a ostala u sjeni Europskog nogometnog prvenstva. I opet, o homofobiji ni riječi.

Nije bolja situacija niti na portalima koji obično po ovakvim vijestima jašu danima. Za razliku od terorističkog napada u Parizu u klubu Bataclan koji je potaknuo široku raspravu o svemu i svačemu i o čemu su portali izvještavali danima nakon pokolja, na hrvatskim portalima u utorak gotovo pa nema vijesti iz Orlanda.

Umjesto da se nagađa je li napadač bio vjerski radikal, treba se pitati u kojoj je mjeri antigej retorika, inače uvelike prisutna u javnim raspravama, možda bila poticaj nekom luđaku da se naoruža te izvrši dosad nezapamćen pokolj

Iako još uvijek nema dovoljno informacija za bilo kakav zaključak, o napadu na gej klub može se pričati iz najmanje tri perspektive. Prva je homofobija, druga je dostupnost oružja u SAD-u, a treća povezanost s ISIS-om (napadač je tijekom napada nazvao 911 i iskazao odanost Islamskoj državi). Zanimljivo, strani mediji, baš kao i hrvatski (onoliko koliko su pratili događaj), najviše su pričali i pričaju o mogućoj vezi napadača s Islamskom državom. Predsjednik Obama izjavio je kako je riječ o činu terora i mržnje, no mediji inzistiraju na teroru.

S obzirom na dosad dostupne informacije, činjenica jest da je ovo bio direktan napad na LGBT zajednicu. Zato je ovo trenutak da se mediji još više bave pravima LGBT osoba i nasilju koje takve osobe svakodnevno trpe. Umjesto da se nagađa je li napadač bio vjerski radikal, treba se pitati u kojoj je mjeri antigej retorika, inače uvelike prisutna u javnim raspravama, možda bila poticaj nekom luđaku da se naoruža te izvrši dosad nezapamćen pokolj. Iako je u zadnjih deset i više godina učinjen veliki napredak kad je riječ o pravima LGBT osoba, činjenica jest da je homofobija u zapadnom svijetu još uvijek prisutna, a kao što vidimo i smrtonosna.