Na Korzu se pojavila sjena spomenika cara Franja Josipa

rsz_rijekaa

Festival „Perforacije“ započeo je ovog vikenda u Rijeci gdje je publika imala priliku vidjeti najaktualnije performanse s ovih prostora. Uz „Nečastive“ Bruna Isakovića, koje su imale premijeru prije godinu dana, središnji događaj bila je Noć performansa koja nažalost nije privukla mnogo posjetitelja, no nakon proloma oblaka i kiše koja je počela padati netom pred početka programa bilo je iluzorno očekivati slijevanje publike u riječki klub Palach gdje se održao događaj.

Unatoč jakoj kiši, Antonio Grgić izveo je svoj performans „Sjene“ na pločniku Korza gdje je iscrtao sjenu spomenika caru Franji Josipu. Kroz projekt „Sjene“ Grgić iscrtava sjene srušenih spomenika u zemljama bivšeg istočnog bloka na mjestu na kojem su stajali prije svog uklanjanja. „Svjedoci smo čišćenja javnog prostora od ideološkog sadržaja koji više nije bio prihvatljiv. Kroz performans se simbolički priziva taj sadržaj jer je većina spomenika uklonjena nasilno preko noći, s druge strane se iscrtava sjena koja ostaje neko vrijeme na pločniku i polako blijedi s javnog prostora“, izjavio je za queer.hr Antonio Grgić. Iako se rušenje spomenika u Hrvatskoj uglavnom povezuje s ratom početkom devedesetih, spomenik caru Franji Josipu u Rijeci izgradili su Austrijanci, a srušili Mađari, i to unutar istog ideološkog sustava.

U Palachu su predstavljena tri rada. Vizualno najatraktivniji bio je „12 stolica“, jedan od posljednjih radova Željka Zorice Šiša, doajena performerske scene u Hrvatskoj. Performans je realizirala njegova supruga Ana Zorica, a u njemu je sudjelovala i publika koja se uključila u čitanje priča I pjesama biljkama koje su simbolizirale djecu u školi. U drugoj dvorani Palacha, u isto vrijeme, Josipa Bubaš izvodila je “Razmatanje/Ponavljanje”. Njezin performans koncipiran je kao iznimno polagano kretanje po vrlo ograničenom prostoru. Uz to, u klubu je bila postavljena videoinstalacija “Pozdrav” autorice Vesne Mačković, snimljena u napuštenoj tvornici Željezare Sisak.

Riječki dio Perforacija završen je u nedjelju predstavom za djecu „Djed i gmo repa“ koju je izveo sjajan Teatar Poco Loco. Nakon Rijeke, Perforacije se nastavljaju u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Podsjetimo, prošlogodišnje izdanje festivala osvojio je uglednu nagradu Europkog udruženja festivala u konkurenciji s preko 750 različitih festivala iz 31 zemlje, kao jedan od najinovativnijih festivala.

Leave a Reply