Rušenje Oreškovića je najbrži način rušenja Vlade

rsz_majmuni

S obzirom da je Vlada pala, koliko god oni šutjeli o tome, bilo bi neukusno trošiti vrijeme na šamaranje mrtvog magarca. Umjesto da se naslađujemo bezizlaznom situacijom u kojoj su zaglavili Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Tihomir Orešković, okrenimo se najjačoj oporbenoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske koja bi u narednih par mjeseci trebala preuzeti vlast u zemlji.

Kako je obraćanje javnosti u Hrvatskoj postalo, što se kaže, „the new black“, priliku je zgrabio i predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, koji je u utorak, par sati nakon Tomislava Karamarka, pozvao novinare na Iblerov trg i održao predizborni govor. „Mi smo zemlja bez vlasti i jedina razumna inicijativa koja bi trebala ići u ovom trenutku jest da se Sabor raspusti što prije”, izjavio je Milanović. Sve što imamo, kaže, zakuhali su ljudi u Vladi. I HDZ i MOST jednako su odgovorni za trenutnu krizu u državi.

Iako su mediji kritizirali Milanovića što se nije ranije uključio u rješavanje političke krize, valja istaknuti kako je SDP pokrenuo saborsku inicijativu o opozivu Tomislava Karamarka. Više od toga, budimo iskreni, nisu ni mogli učiniti. Mogao je Milanović istupati u medijima, galamiti u Saboru i tako vršiti pritisak na Vladu, no ništa od toga ne bi imalo tako snažan utjecaj kao Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarko. Zato ne treba kritizirati SDP zbog dosadašnjeg ponašanja u oporbi, no valja promatrati kako će se držati sad kad su karte na stolu. Nažalost, mogli su bolje početi.

Ako SDP zaista želi što prije preuzeti vlast, najlogičnije bi bilo da Zoran Milanović i SDP podrže HDZ-ovu inicijativu i sruše Oreškovića. Jer rušenje Oreškovića znači i rušenje Vlade. Najbrže i najlakše

„Mi ćemo o tome u SDP-u razgovarati i vidjeti što je najpametnije i najodgovornije kako bi se postigao cilj da se što prije dođe do izbora”, komentirao je Milanović HDZ-ov poziv na rušenje njihove Vlade, dodavši da se radi o kompliciranoj situaciji koja zahtijeva taktičku odluku kojom bi SDP osigurao izbore što prije. Istaknuo je kako SDP neće nasjesti na HDZ-ovu smicalicu kojoj je cilj spasiti Tomislava Karamarka.

Situacija, zapravo, uopće nije komplicirana, niti je potrebno neko pretjerano taktiziranje. Komplicirano je kalkuliranje SDP-a koji nikako da shvati da upravo zbog toga gubi povjerenje birača. Ako SDP zaista želi što prije preuzeti vlast, najlogičnije bi bilo da Zoran Milanović i SDP podrže HDZ-ovu inicijativu i sruše Oreškovića. Jer rušenje Oreškovića znači i rušenje Vlade. Najbrže i najlakše. Karamarko, naravno, može pokušati presložiti Vladu i eventualno skupiti novih 76 glasova. No, to je prilično nerealno, a u krajnjem slučaju to je rizik koji oporba mora preuzeti. Uostalom, tko kaže da Karamarko ne može ili neće srušiti Vladu i presložiti novu čak i ako se pričeka još malo i ako mu Sabor doista izglasa nepovjerenje. U tom slučaju, moguće je, dosuše, da se HDZ riješi Karamarka i aktualna Vlada ostane u Banskim dvorima, no to sasvim sigurno ne bi trebalo biti u interesu oporbe.

Zbog toga je danas bio pravi trenutak da SDP bez kalkuliranja jasno kaže da će glasati za opoziv Oreškovića. Ne zato jer tako pomažu Karamarku da izbjegne bruku u Saboru, već zato jer je u interesu države da građani što prije izađu na nove izbore. Ako je Milanović toga svjestan, a čini se da jest prizivajući izbore sredinom srpnja, neka se tako i ponaša. Sve ostalo je obična politička igra, populizam i pecanje glasova.

Leave a Reply