Prosvjed, a ne fešta

kape

Hoće li hitne vatrogasne mjere vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, uz medijsko pokroviteljstvo državne televizije, zagasiti požar koji je buknuo zbog kurikularne reforme i ostavke ekspertne radne skupine Borisa Jokića? Veliki prosvjed u čak 13 hrvatskih gradova trebao bi danas izvući na ulice desetke tisuća građana. Središnji događaj očekuje se u Zagrebu na Trgu bana Jelačića točno u 18 sati. S obzirom da se u organizaciju prosvjeda upustilo više od 200 udruga civilnog društva i resorni sindikati, kao i lošu klimu u društvu, sprema se vjerojatno najmasovniji prosvjed od onog za Radio 101, prije 20 godina.

Da je situacija poprilično ozbiljna shvaćaju u tzv. Vladi, kao i na Pantovčaku. Predsjednica je zbog toga samo dan prije prosvjeda pozvala u ured ministra obrazovanja Predraga Šustara i voditelja reforme Borisa Jokića. Razgovor je bio toliko “uspješan” da su od prosvjeda uspjeli stvoriti feštu. Svi su oni za reformu, svi za „našu djecu“, u toj mjeri da se čovjek pita gdje je problem i zbog čega se uopće prosvjeduje.

„Svima nam je posebno stalo da uoči sutrašnjih, ne bih rekao prosvjeda, nego podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, jer svi to želimo, da se smiri stanje. Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca“, izjavio je ministar Šustar. I ostao živ. Proglasiti prosvjed koji je, među ostalim, usmjeren i protiv tebe, feštom, e to već moraš biti glup ili do zla boga licemjeran. No, s obzirom da je riječ o članu Hrvatske demokratske zajednice, stranke koja pobjedu Tomislava Karamarka na izborima gdje je bio jedini kandidat i dobio 99,2 posto glasova naziva festivalom demokracije, ne treba se čuditi ovakvoj filozofiji filozofa Šustara. Na koncu, ako se premijer može praviti lud i tvrditi da će uz kavicu smanjiti tenzije između dvojice potpredsjednika Vlade koji su se počerupali do te mjere da svi ministri jedne stranke u Vladi glasaju za opoziv vođe druge stranke u Vladi, zašto se ne bi i ministar Šustar pravio lud i prosvjedovao sam protiv sebe. Nije li nešto slično već učinio njegov prethodnik iz redova HDZ-a, Dragan Primorac?

apatja

Za slučaj da predsjedničino i ministrovo spinanje ne odvrati prosvjednike od pohoda na Trg, brine se slobodna i neovisna državna televizija, odnosno bijelozubi Petar Vlahov koji je u trećem dnevniku ugostio, gle čuda, profesora koji tvrdi da je kurikularna reforma loša. Mirjanu Hrgu s RTL-a strašno zanima zbog čega se točno prosvjeduje, je li ovo skup podrške reformi obrazovanja ili prosvjed protiv Vlade. A di ćeš naći boljeg sugovornika od Lilje Vokić… Igor Peternel, potpredsjednik HHO, tvrdi kako 95% budućih demonstranata pojma nema što u toj reformi piše, a od toga bar 50% nikada dosad nije ni čulo za riječ kurikulum!! Prosvjed je piše „mobilizacijska konvencija dobro organiziranih sinekuraca, ekipe koja je itekako sposobna već godinama sebi i svojima osiguravati ugodne društvene pozicije, a trenutno se prvi puta u životu panično osjeća ugroženo činjenicom da bi nešto od toga mogli izgubiti“, a kao organizatore spominje „sinekurce“ Ninu Violić, Zorana Šprajca, Milu Kekina, Severinu, Uršu Raukar, Vilija Matulu, GONG…

Ovo je prosvjed protiv slučajnog premijera Tihomira Oreškovića. Protiv Tomislava Karamarka koji ne razumije osnovni koncept političke odgovornosti. Protiv ovjerenog lažljivca Bože Petrova koji i dalje sjedi u Vladi dok ju pokušava srušiti

Peternel je u pravu. Eto, i to je moguće. No, ne oko „sinekuraca“ već oko toga da ovaj prosvjed nije samo prosvjed podrške Borisu Jokiću. Ovo je, budimo potpuno otvoreni, prosvjed protiv hrpe luđaka koji vraćaju državu unazad. Zbog toga je besmisleno raspravljati o tome što je Jokić rekao nakon sastanka kod predsjednice, hoće li ostati ili neće na čelu stručnog tima, što mislite o stručnom timu, da li vas uopće zanima obrazovanje, novi kurikulum i hoće li djeca u školi čitati Marulića ili Harryja Pottera. Ovo je prosvjed protiv slučajnog premijera Tihomira Oreškovića. Protiv Tomislava Karamarka koji ne razumije osnovni koncept političke odgovornosti. Protiv ovjerenog lažljivca Bože Petrova koji i dalje sjedi u Vladi dok ju pokušava srušiti. Protiv bujice radikalnih desničara koji su došli pred ured Mirjane Rakić. Protiv HRT-a koji cenzurira satiru. Protiv ustašluka na tribinama. Protiv ustašluka u Ministarstvu kulture. Protiv Željke Markić koja pod krinkom većih ženskih prava gura zabranu pobačaja. Protiv nesposobnog SDP-a koji nas je doveo do ovoga. Zato je važno doći i pokazati da Hrvatska valjda može bolje.

Leave a Reply