Predrag Lucić: Markićkin princ za kraljicu Elsu

elsa1

Znate već da je Narod.hr – portal udruge »U ime Obitelji« – pozvao svoje konzumente da potpišu peticiju organizacije »CitizenGO« pod naslovom »CharmingPrinceForElsa« i da od kompanije »Walt Disney Pictures« zahtijevaju da »ne podlegne pritiscima LGBT lobija i liberalnog dijela Hollywooda« koji su pod sloganom »GiveElsaAGirlfriend« preko društvenih mreža »zatražili pretvaranje lika kraljice Else u lezbijku«.

Pretpostavljam da vas ne čudi što se i družina Željke Markić uključila u planetarnu kampanju »zajednice aktivnih građana« koji nemaju ni pametnijeg posla ni smislenijih aktivnosti od prčkanja po intimi junakinje animiranog filma »Frozen« (kod nas prevedenog kao »Snježno kraljevstvo«), pa zbog navodne »zabrinutosti za djecu širom svijeta« pokušavaju animirati odgovorne u Disneyjevoj tvornici snova da »slijede svoje dosadašnje trendove« i da u nastavku blockbustera iz 2013. »stvore lik lijepog i brižnog princa koji se zaljubljuje u kraljicu Elsu«.

Sve je u toj akciji po mjeri Markićkine udruge. I komesarsko uvjerenje da »film i skrivene poruke u njemu utječu na srca i umove djece širom svijeta«. I kičerajska projekcija da »djevojčice po cijelom svijetu odrastaju sanjajući kako će se jednog dana udati za prekrasnog princa te žele biti kao njihova najdraža princeza«. I moralna uspaničenost pred samom pomisli da bi najdraža junakinja svih djevojčica koje sanjaju kićene svatove i prinčevske kočije mogla poći svojim putem: »Kraljica Elsa lezbijka? Razmislite o našoj djeci, ideja je zastrašujuća.«

U ćudoredarstvene mentalne gabarite udruge »U ime Obitelji« uklapa se i alarmiranje princez-tata i princez-mama, princez-baka i princez-djedova da »ustanu u obranu braka«. I prokazivanje drugačijemislećih kao »političkog pokreta čiji je cilj hraniti mladu publiku štetnim i pristranim političkim porukama«. I žigosanje gayeva, lezbijki i biseksualaca kao bolesnika nad čijim zastranjivanjem pozorno bdije Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Posve je očekivano i to što se lijepi i zdravi naši uimeobiteljaši snebivaju nad tim »bolesnicima« koji su se drznuli predložiti da kraljica Elsa u »Snježnom kraljevstvu 2«, umjesto klišejiziranog princa iz bajke, sebi pronađe srodnu djevojačku dušu. I što u ime Naroda.hr izriču pravorijek kako je to »očit način pokušaja promicanja LGBT lobističkih lobija koji na ovaj način djeci pokušavaju nametnuti homoseksualnost kao prihvatljiv model ponašanja«.

A nije neočekivano ni to što su u moralizatorskoj ognjici smetnuli s uma da sklonost kraljice Else prema djevojkama nije izmislila tinejdžerica Alexis Isabel kada je tvitnula kako se nada da bi kompanija »Disney« heroinu filma »Frozen« mogla učiniti lezbijskom princezom. I kada se ponadala da bi industrija zabave – nakon što je »omogućila da vidimo djevojke koje su se zaljubljivale u čudovišta, ogre koji se zaljubljuju u ljude, pa čak i odrasle žene koje vole pčele« – gledateljima mogla prikazati i ono što je do sada ustrajno izbjegavala: »čistoću u homoseksualnoj ljubavi«.

Lezbijske sklonosti kraljice Else prvi su uočili i javno osudili napaljeni američki konzervativci raznoraznih vjeroispovijesti. I mormonski i katolički i protestantski policajci duha svojski su se potrudili da autore i producente »Snježnoga kraljevstva« zapljusnu optužbama za »poticanje homoseksualizma i niskih ljudskih strasti«. Film su nazivali »vrlo zlim« i opasnim za djecu, tvrdeći kako bi »Frozen« čak i petogodišnje gledateljice mogao navesti da »budu lezbijke ili da se lagodno nose s homoseksualnošću ili bestijalnošću«. A nisu se skanjivali ni da »Walt Disney Productions« označe kao »jednu od glavnih pro-homoseksualnih organizacija u zemlji«. Upravo oni su u filmskoj pjesmi »Let It Go« prepoznali Elsin »izlazak iz ormara«, skužili da ona »prihvaća svoj pravi identitet« i da gledateljima šalje poruku kako je za udvarače – pa makar se radilo i o prinčevima – »nezainteresirana zato što je lezbijka«.

Upravo oni su u filmskoj pjesmi »Let It Go« prepoznali Elsin »izlazak iz ormara«, skužili da ona »prihvaća svoj pravi identitet« i da gledateljima šalje poruku kako je za udvarače – pa makar se radilo i o prinčevima – »nezainteresirana zato što je lezbijka«

Ako su to shvatili i konzervativni mudroseri, u čemu je onda grijeh tinejdžerke Alexis, »LGBT lobija i liberalnog dijela Hollywooda« koji su »Disneyju« predložili da u nastavku »Snježnoga kraljevstva« poštuje naznačeni Elsin identitet i da joj dopusti da ljubi koga ona hoće? U čemu je grijeh kraljice Else? U tome što je, baš takva kakva jest, uspjela privući najmlađe gledateljice i gledatelje? Zar bi je zbog toga – kao što predlažu »čuvari obitelji« – trebalo preodgojiti i moralno prepraviti? S kojim pravom bi joj oni nametali šarmantnog, lijepog i brižnog princa i tjerali je da se uda za njega? Ne bi li to bilo silovanje »u ime obitelji«?

Sva je sreća da Markićkini udoredarstvenici nemaju pojma za kim je žudjelo srce Hansa Christiana Andersena – čija je bajka »Snježna kraljica« poslužila kao predložak za »Frozen« – jer nije isključeno da bi i njega, makar i u grobu, pokušali preodgojiti i oženiti kakvom princezom. Pa da im onakav kakav je doista bio više ne kvari djecu.

Tekst Predraga Lucića prenosimo iz Novog lista

Leave a Reply