Novo polufinale, novi favoriti

druga vecer

Nakon što znamo da je Hrvatska napokon u finalu Eurosonga, mirno možemo gledati večerašnje drugo polufinale. Umjesto 19 zemalja, nastupiti će ih 18 zbog prvog velikog skandala ovogodišnjeg Eurosonga. Rumunjska je izbačena s natjecanja zbog nagomilanih dugova (nije da bi prošli u finale s prelošom pjesmom pa da imaju za čime žaliti). Po pravilima EBU-a, koji ima sjedište u Švicarskoj, svaka zemlja članica plaća članarinu kojom se onda sufinanciraju veliki projekti poput Eurosonga ili Natjecanja mladih plesača. Dug Rumunjske spram EBU-a je od 2007. do danas narastao na 16.000.000 CHF. EBU je 2010. pokušao s reprogamiranjem duga, ali Televiziunea Romana (TVR) do danas nije platila ništa, te je time izgubila pravo sudjelovanja u zajedničkim projektima, počevši s Eurosongom.

Švicarska je poslala solidnu, ali monotonu baladu. Rykka je atraktivna, ima dobar vokal, ali nakon minute se slušatelj jednostavno isključi. ‘Intermezzo’ tip pjesme za vrijeme koje se ode nešto uzeti za prigristi, popiti…. S druge strane, srpska predstavnica Sanja Vučić Zaa je izabrala pjesmu u stilu Amy Winehouse, na koji njen snažan glas idealno odgovara. Neće biti visoko plasirana, ali u finale bi trebala proći. Albanija je napravila ogromnu grešku kada je poslala engleski prepjev. Na albanskom zvuči puno ‘bajkovitije’, dok na engleskom tekst zvuči kako svaka druga pop pjesmica.

Kod Latvijskog predstavnika mi glas nikako ne paše uz muziku. Justs je dobar pjevač, ali elektronska podloga, ma koliko bila dobra, ne odgovara mi uz njegov hrapav glas. No to je moje mišljenje s kojim se većina ne slaže, tako da ćemo i njega najvjerojatnije gledati u finalu. Irska šalje bivšeg člana jednog od najpopularnijih boy-bandova devedesetih ‘Boyzone’, Nicky Byrna, s pop pjesmicom kakvu su po šabloni pjevali bivši članovi boy-bandova prije 15-tak godina. Veseli pop, on je zgodan, ali curice koje su vrištale na njegovim koncertima su u međuvremenu odrasle. Najvjerojatnije prolazi u finale jer je to ipak Irska.

Ove godine su izgleda u modi pobjednici ili sudionici raznih lokalnih pjevačkih natjecanja. Uz našu Ninu i crnogorski ‘Highway’, predstavnica Australije Dami Im te predstavnik Poljske Michael Szpak su oboje sudjelovali u reality natjecanjima. Dami Im je australsko-korejskih korijena i pobjednica je pete sezone australskog ‘X-factora’. Pjesma je pun pogodak i na glasu je kao jedan od glavnih favorita za sam vrh u finalu. Isto je i sa poljskim predstavnikom. Bio je drugi na poljskom ‘X-factoru’, a postao je poznat ne samo po glasu nego i po specifičnom stilu koji njeguje. Mnogi mu zamjeraju da je previše feminiziran, ali s druge strane mnogi hvale njegovu individualnost. Pjesma je u međuvremenu proglašena kao najbolji ‘dark horse’ natjecanja (i naša Nina je u toj kategoriji). U subotu ćemo ga nesumnjivo opet gledati.

Zarazna funky bubble-pop pjesmica, base line koji nevjerojatno podsjeća na ‘Another one bites the dust’ i slatka Laura Tesore trebali bi Belgiji omogućiti lagan ulazak u finale. Sve ovisi o scenskom nastupu. Bjeloruski predstavnik Ivan nije toliko zanimljiv zbog pjesme koliko zbog najave da će nastupati gol. Imao je ideju i da s njim na pozornici budu živi vukovi, što je s zgražanjem odbijeno. Gledajući probe za večerašnji nastup, ipak će biti odjeven i bez živih vukova. Poli Genova od samog početka glasi kao favorit. Uz dobar marketing, mogla bi se plasirati na nekim europskim top listama. Zarazna plesna pjesma kojoj ne gine visoka pozicija. Ukrajinka Jamala je posebna priča. Ili je dižu u nebesa, ili joj daju nikakve šanse. Ne znam kako bi opisao njen stil, ali je stvarno jedinstvena. Politička poruka pjesme lako je primjenjiva na trenutnu situaciju u Ukrajini. Nažalost, na Eurosongu bolje prolaze sintetičke poskočice tipa Rusije. Stvarno se nadam da će glasači uvidjeti kvalitetu i progurati je u finale.

Grešaka ima puno više nego prve večeri. Kaliopi je vrhunska pjevačica i za njeno pjevanje se nema što prigovoriti. Prije dvije godine je nastupala s izvrsnom pjesmom ‘Crno i belo’, a zašto ove godine ide s pjesmom koja bi prošla kao sudionik San Rema 1988. nije mi jasno. Slovenski pokušaj kopiranja Taylor Swift je smiješan. Pjesma zvuči kao nešto što je Taylor napisala s 13 godina i s gnušanjem odbacila, a o vizualnom kopiranju ne treba ni govoriti. Kostim, frizura, šminka…sve iskopirano. Žalosno. Svi vole na priredbama ovog tipa vidjeti i pokoji boy-band, ali ne ovakav. Pjesma je loš generički pop sama po sebi, a kad se na to dodaju tridesetogodišnjaci koji glume tinejđere, dobije se čušpajz. Ipak, s obzirom da je u pitanju Danska, lako bi mogli u finale. Norveška je isto uprskala. Ako im je bio cilj pobjeda, pogriješili su potpuno s miješanjem dva potpuno različita ritma. Gruzijski predstavnici imaju isti problem koji je Crnogorce koštao finala. Blur-rock skoro nikako ne prolazi na Euroviziji, ma koliko bio dobar. Iako, i veća iznenađenja su se dogodila.

Latvijac Donny Montell je već pokušao prije par godina i završio na 14 mjestu. Eurovizijska verzija Justina Biebera, a čak i pjesma tako zvuči. Ne kotira kao favorit za top 10, ali mu finale ne gine. Izraelac Hovi star je još jedan natjecatelj koji je izašao iz reality showa. On je pak bio u Izraelskoj verziji idola zvanoj ‘Kokhav Nolad’. Pjesma je tipično eurovizijska power balada, a dijelovi refrena, naročito početak, podsjećaju me na ‘Molitvu’ Marije Šerifović. Uvjeren sam u sigurni plasman u finale.

Kojih deset pjesama će se pridružiti već izabranima u finalu, saznati ćemo večeras u 21:00.

Ključne riječi

Leave a Reply