Hrvatska konačno u finalu?!

eurosong

Večeras je prva polufinalna večer Eurosonga 2016. na kojoj, nakon dvogodišnje pauze, nastupa i Hrvatska. Nakon niza od 15 godina u kojima se hrvatska pjesma nije uspjela plasirati u top 10, i čak šest godina (sedam, ako znamo da je Huljićeva ‘Lijepa Tena’ prošla u finale jedino jer je bila ‘wild card’ žirija, ne po glasovima publike) bez finala, Nina Kraljić ima (realne) šanse zapjevati i u finalu.

Hrvatski kompozitori su pokušali inicirati skandal, uz svesrdnu pomoć medija (od komentara jednog blogera da ga ‘Lighthouse’ u par tonova podsjeća na jednu švedsku pjesmu, mediji su izmislili kratkotrajni plagijatgate), jer su se našli uvrijeđeni što je Nina, nakon godina neuspjeha njihovih pjesama, osobno za autore pjesme uzela strance, pa su je besramno napadali i omalovažavali.

Problem su vidjeli i u tome što je pjesma na engleskom, iako su ti isti kompozitori slali pjevače s engleskim prepjevima svojih pjesama (Goran Karan, Vanna, Vesna Pisarović, Ivan Mikulić, Daria Kinzer). Za razliku od arhaičnih i nezanimljivih pjesama koje su predstavljale Hrvatsku zadnjih desetak (i više) godina, i mahom bile ignorirane od strane Eurosong publike, inozemni blogeri i portali Nininu ‘Lighthouse’ hvale kao kvalitetnu i zanimljivu pjesmu, koja bi bez imalo problema našla svoje mjesto na top ljestvicama Europe.

Nina je jučer dobila još jedno priznanje. ESKAZ, online portal na engleskom i ruskom, koji objavljuje vijesti vezane uz Eurosong i Junior Eurosong (2003. je pobijedio Dino Jelušić), kojeg tijekom trajanja Eurosonga svaki dan posjeti oko 100.000 ljudi, proglasio je Ninu Kraljić i Gábora Alfréda Fehérvárija (Freddie) iz Mađarske ‘najljepšim predstavnicima izvana i iznutra’.
Nina Kraljić nastupa večeras u prvoj polufinalnoj večeri za koju tvrde da je kvalitetom pjesama puno jača od druge, koja je na redu u četvrtak.

Pjesme se mogu podijeliti u pet kategorija: promašaji, balade, pop, šablonizirane eurovizijske, favoriti. Prva polufinalna večer ima samo tri ‘promašaja’. Ako nekoga stvarno zanima kako bi zvučao Leonard Cohen, da je ljeta osamdesetih proveo zarađujući kao one-man-band sa sintesajzerom na nekoj terasi jugoslavenskog sindikalnog hotela, poslušajte predstavnika San Marina. Je li u pitanju neka šala ili su ‘izbornici’ San Marina stvarno mislili da će šuplju disco pjesmu s šlagerskim pjevačem itko shvatiti ozbiljno, nećemo nikada saznati. Ne ponovilo se.

Što se tiče Grka, sam početak pjesme s tradicionalnim grčkom muzikom je, samim time što su se maknuli od jeftinog eurovision trotakta koji su (pre)dugo slali, sasvim korektan. Ali onda pjevač grupe Argo počinje s repom, i smisao pjesme postaje ‘utopija’. Iako ne sumnjam da će Cipar dati ‘Greece – 12 points’, sumnjam da će proći solidno. Predstavnica Crne Gore je sasvim u redu, ali nema veze s ovim natjecanjem. ‘Lordi’ koji su pobijedili 2006. s ‘Hard, rock, halleluyah’ možda izgledaju kao rock grupa, ali ta pjesma definitivno nije rock. Pretpostavljam da su im oni bili na pameti kad je Crna Gora poslala grupu ‘Highway’. I oni su, kao i naša Nina, proizvod reality natjecanja.

Balade ima samo dvije, i obje bi se mogle svrstati i među favorite, bar po blogovima. Armenka Iveta Mukuchyan je spoj tri najbitnije stvari za uspjeh na Eurosongu: dobar izgled, dobro pjevanje i jako dobra pjesma. Slična situacija je i sa predstavnicom Češke, s time da se ona odlučila za klasičnu power baladu.

Tipičnih eurovizijskih pjesama je manje nego prijašnjih godina, ali i dalje sasvim dovoljno. Bosna i Hercegovina je poslala cijelu delegaciju, iako se postavlja pitanje zašto. Pjevač, pjevačica, čelistica i reper. Pjesma je ‘već-smo-čuli-takvo-nešto-na-Euroviziji’, ali je sasvim solidna. Bar do trenutka kad krene besmisleno i bespotrebno repanje. Nije mi jasno što im je to trebalo i kome je palo na pamet da bi to moglo ‘popraviti’ pjesmu. Ne vjerujem da će se maknuti bolje od sredine ljestvice.
Da se ne shvati da osobno imam ništa protiv rap muzike, naprotiv nemam, ali u slučaju BiH i Grčke, u pitanju je potpuni promašaj.
Iako su država koja aktivno provodi homofobnu politiku, Rusija ipak zna da je Eurosong iznimno popularan među gej populacijom, pa su išli na sigurno. Nabildani, tetovirani, atraktivni pjevač, klasična eurovizijska sintetička poskočica od prije 15-tak godina, gipki plesači. Pokušaj online forsiranja Sergeja Lazareva kao ‘pobjednika’, koji je počeo prije par tjedana, srećom je izgubio zamah.

Trenutno je Sergej Lazarev od ‘sigurnog pobjednika’ došao među ‘oni koji prolaze u finale među prve tri’. Jedina trenutna nepoznanica glede ruskog predstavnika je ne kako, nego koliko će biti obučen na pozornici. Naime, teško je naći neki njegov video uradak ili nastup u kojem nije gol bar do pasa (često je nastupao samo u kožnatim gaćama) i u kojem se ne dira po preponama, a njegovi kostimi bi bolje odgovarali nekom sex performeru na HustlaBallu nego u video spot/nastup ruskog pop pjevača.

Austrija je napravila zanimljiv izbor. Naime, njihova predstavnica, iako je rođena Austrijanka, pjeva na francuskom, što je prvi put da Austrija ima cijelu pjesmu na francuskom. Na engleskom je pjevala Conchita i pobijedila. Pjesma je lijepa, ali to nije dovoljno za neki zapaženiji uspjeh. Kao i Rusija, i Island je išao na sigurno. Tipična Eurovizijska šablonizirana pjesma, koja bez atraktivnog video walla (Mans Zamerlöv je prošle godine pobijedio sa sličnim vizualom) nije po ničemu posebna ni pamtljiva. Azerbajdžanska pjesma je, kako se kaže, ‘radio-friendly’, što je veliki plus. Uz prerađeni aranžman mogu je zamisliti na Rihanninom albumu.

Finska ima najplesniju od pop ‘predstavnica’. Sandhja je relativno nova pjevačica, sa samo jednim albumom iza sebe, ali kad se usporedi s našom Claudiom Beni, zvuči i djeluje kao da ima desetljetno iskustvo. Nizozemci su poslali country boy bend. Dosadni country boy band. Mogli bi se staviti i među promašaje, ali ipak nisu toliko loši.

Cipar je dodao malo gitara na jednu od pjesama Davida Guette (bilo koju jer sve zvuče isto) i poslao ju kao svoju predstavnicu. Zanimljivo je da je ‘Minus one’ u stvari svira klasični rock, no ovaj pokušaj spajanja rocka i guette je ipak solidna pjesma sa zaraznim refrenom, koja bi mogla korektno proći. Od pop pjesama, Estonija je napravila najzanimljiviju. Solidan pjevač, kvalitetna pjesma, sumnjam da ga nećemo gledati u polufinalu.

Najveći favorit prve večeri je Mađarska. Iz istog razloga kao i predstavnica Estonije. Markantan pjevač, dobra pjesma, dobar glas. A i eurovizijska publika ga simpatizira. Nakon hrvatskih blamaža s kriminalno lošom ‘Celebrate’ i klapom, trebala nam je dobra pjevačica s dobrom pjesmom za dostojanstven povratak. I međunarodni internet ‘sud’ se slaže da su Nina i ‘lighthouse’ upravo to. Predstavnica Malte bi bez problema mogla doći na bilo koju top listu. Moderna, plesna pjesma koja će sigurno postići dobar uspjeh jer je i online ESC zajednica simpatizira.

Nina po predviđanjima ide u finale, a tko će još biti u prvoj grupi koja će imati šansu ponovo zapjevati u Stockholmu, vidjeti ćemo večeras.

Ključne riječi

Leave a Reply