I Zagreb slavi Međunarodni dan obiteljske jednakosti

rsz_1ifed2

Petu godinu za redom mnoge države u svijetu obilježit će Međunarodni dan obiteljske jednakosti. Riječ je o inicijativi Mreže europskih LGBTIQ obiteljskih udruga (NELFA) koja kroz svoje aktivnosti želi osigurati da djeca istospolnih parova imaju ista prava kao i djeca u obiteljima koje su zakonski prepoznate. Cilj je povećanje društvene vidljivosti duginih obitelji (odnosno obitelji gdje su jedan ili oba roditelja LGBTIQ osobe), jačanja kohezije među duginim obiteljima i podizanja svjesnosti o pravnim i ostalim aspektima vezanim za LGBTIQ roditelje i njihovu djecu.

Zagreb će ove godine, po treći put, također obilježiti Međunarodni dan obiteljske jednakosti. Proslavu organiziraju “Dugine obitelji” i održat će se u subotu 30. travnja na Zrinjevcu. Okupljanje će početi već u 16 sati u LGBT centru (Petrinjska 27), a nastavit će se druženjem uz čaj i kolače na tratini obližnjeg parka Zrinjevac.

“Dugine obitelji” upozoravaju na činjenicu da su takve obitelji u mnogim zemljama suočene s neprikladnim pravnim okvirom, a negdje i s potpunim nepriznavanjem u pravnom smislu. “U ovakvom okruženju, koje je daleko od idealnog, ne smijemo mirno sjediti prekriženih ruku i dozvoliti da se glas naših obitelji ne čuje”, stoji u priopćenju.

Glavni moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana obiteljske jednakosti jest “Obitelji bez granica”. Naime, zbog pravne neusklađenosti među državama članicama EU dolazi do stvarnih situacija gdje je određena LGBTIQ osoba u jednoj državi priznata kao roditelj, a u drugoj državi članici EU gubi svoja roditeljska prava, čime se izravno ugrožena i prava djeteta. Ova diskriminacija ne odnosi se samo na dulje boravke u drugoj državi članici EU, nego počinje već s provođenjem praznika u drugoj državi i može dovesti do opasnih situacija. Osim što se želi ukazati na taj problem, organizatori se žele solidarizirati i s obiteljima izbjeglica i migranata koje su ili razdvojene granicama ili moraju savladati izuzetno velike poteškoći da bi prešle preko državnih granica.

Ključne riječi

Leave a Reply