Zakonom protiv ljudske solidarnosti

pulitzer

Ako smo mi pizde, zašto ne bi i vi bili pizde? Zaključak je vulgaran, ali kako drugačije objasniti najavljene izmjene Zakona o strancima prema kojima će građani koji pomažu strancima bez ispravnih papira biti kažnjeni s čak tri tisuće eura!

Nakon što je nova Vlada, u suradnji sa zemljama u regiji, pristala sudjelovati u zatvaranju tzv. balkanske izbjegličke rute, što je sasvim sigurno bilo ne samo nehumano već i pokvareno (da ne budemo prosti), Sabor bi uskoro trebao glasati o novom restriktivnom zakonu koji bi mogao bitno utjecati na dosadašnju gostoljubivost Hrvata. Kad su već zaustavili prolaz izbjeglica kroz Hrvatsku, vrijeme je, valjda, da se stane na kraj i onima koji su do sada bezrezervno pomagali nesretnim ljudima koji bježe pred ratom. Jer ako je išta lijepo i pozitivno bilo (i još uvijek jest) u toj tužnoj izbjegličkoj krizi, onda je to nesebično i dobrotvorno ponašanje anonimnih pojedinaca i volontera. Njihovoj plemenitosti svatko normalan morao bi se diviti, no ako predložene izmjene Zakona stupe na snagu i ovi najhumaniji morat će dva puta razmisliti prije nego ponude kauč ili sendvič nekom Sirijcu ili Iračaninu.

Ako si, pak, čovjek ne može pomoći da ne pomogne strancu, moći će to učiniti samo u tri slučaja: onda kad je strancu život u opasnosti, kad mu je potrebna hitna medicinska pomoć ili ukoliko se želi spriječiti njegovo povređivanje. Za svaki drugi humanitarni angažman, država vam može izbiti više od dvadeset tisuća kuna.

Policija je ta čiji je zadatak provjera identiteta sumnjivih osoba, a hoće li nekome pomoći ili neće, slobodna je odluka svakog čovjeka. On ili ona učinit će to zato jer su ljudi, zato jer osjećaju obavezu da pomogne strancu u nevolji. A stranci bez papira, nisu nužno kriminalci. Koliko god je to mnogima teško shvatiti.

Po svemu sudeći u fokusu novog Zakona o strancima su upravo izbjeglice i izbjeglička kriza zbog koje je kroz Hrvatsku prošlo oko 658.000 migranata, odnosno borba protiv krijumčarenja ljudi. Zatvaranjem balkanske rute zaustavljen je priliv izbjeglica. No, oni će, bez sumnje, u mnogo manjem broju i dalje stizati. I neće biti čudno ako ih ponovno vidite kako se bezidejno skiću oko Glavnog kolodvora u Zagrebu ili pješače uz autocestu prema hrvatsko-slovenskoj granici. Ako odlučite pomoći čovjeku u nevolji i ne dao Bog ponudite mu kauč ili prijevoz, riskirate kaznu od čak tri tisuće eura. Naime, prema prijedlogu izmjena Zakona ne postoji razlika između krijumčara i onih koji bez ikakve naknade samo žele pomoći izbjeglicama.

Potpuno je jasno kako čovjek koji želi nekome pomoći, neće to učiniti uz uvjet da mu osoba kojoj je pomoć potrebna pokaže osobne dokumente. Policija je ta čiji je zadatak provjera identiteta sumnjivih osoba, a hoće li nekome pomoći ili neće, slobodna je odluka svakog čovjeka. On ili ona učinit će to zato jer su ljudi, zato jer osjećaju obavezu da pomogne strancu u nevolji. A stranci bez papira, nisu nužno kriminalci. Koliko god je to mnogima teško shvatiti. Umjesto da se potiče, predložene izmjene zakona obeshrabruju solidarnost među građanima. Ako zbog ničega drugog, onda samo zbog toga, ovakvom prijedlogu izmjena Zakona nije mjesto u Saboru.

Foto: Reuters (Reutersovi fotoreporteri dobili su Pulitzerovu nagradu za za fotografiju-vijest za snimke migrantske krize u Europi i na Bliskom istoku)

Leave a Reply