FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kako država žrtvuje djecu nauštb politike

objavljeno:

31. 07. 2010.

autor:Kada je američki centar za socijalni rad doveo dvoje djece u dom Franka Martina Gilla i njegova partnera u prosincu 2004. godine, rečeno im je – a obojica su inače iskusni udomitelji – da je dječacima potreban odmor. Muškarci su se planirali preseliti, ali su se ipak predomislili i pristali ih privremeno uzeti. A već je na prvi pogled bilo jasno da je dječacima potrebna dobra skrb: stariji (četiri godine) je nosio prljavu odraslu majicu i četiri broja premalene tenisice. Nije govorio, samo se brinuo za četveromjesečnog brata. Oba su dječaka imala uši, mlađi je imao upalu uha, a lijekovi koje su dječaci donijeli sa sobom nisu bili otvarani. Kada je nakon otprilike mjesec dana stariji dječak počeo govoriti, muškarci su saznali da nikada nije vidio knjigu, da ne zna brojati i da ne razlikuje slova od brojki.

Braća su ostala u njihovu domu i muškarci se ipak nisu preselili. Dječaci su pronašli prijatelje u školi i susjedstvu. Zbližili su se s biološkim sinom Gillova partnera, s roditeljima i braćom para. Počeli su Gilla i njegova partnera čije se ime ne navodi u sudskim dokumentima, nazivati “Papi” i “Tata”. Kada su 2007. godine ukinuta roditeljska prava nad dječacima, Gill je podnio zahtjev za usvajanjem dječaka. No, Gill i njegov partner žive na Floridi, jednoj od država koja homoseksualcima i lezbijkama brani usvajanje djece. A to je stvorilo dilemu za sud: poštivati zakon ili se držati svoje obaveze da djeluje u najboljem interesu djece.

Unatoč pozitivnoj ocjeni centra za socijalni rad, Florida je odbila Gillov zahtjev za usvajanjem. Gill je odlučio tužiti državu. Usput, njegov se partner ne spominje jer su muškarci zaključili da ne bi imali nikakve šanse da traže zajedničko skrbništvo. Tijekom suđenja, čulo se svjedočanstvo psihologa koji je potvrdio da bi dječaci bili “emocionalno uništeni” da ih se odvede iz njihova sadašnjeg doma.

U studenom 2008. godin sutkinja okruga Miami-Dade Cindy Lederman presudila je da zabrana usvajanja krši Gillova i dječja prava na jednaku zaštitu prema Ustavu. Vlada je, napisala je u presudi, propustila pokazati razuman razlog za tu zabranu koja narušava dječje pravo na stabilan i trajan dom prema federalnom i državnom zakonu. Državni se centar za socijalni rad žalio. Saslušanje je održano u kolovozu 2009. godine. Odluka se čeka već godinu dana.

Još nekoliko država ima neka ograničenja posvajanja djece gay parova, ali Florida je jedina država čiji zakoni konkretno brane posvajanja svih gay muškaraca ili lezbijki. Mississippi brani da to učine svi istospolni parovi, a Arkansas, Michigan i Utah brane to nevjenčanim parovima (što su, po definiciji, istospolni parovi u državi). Dosad su, zabrani usprkos, sudovi Floride tri puta dopustili usvajanje roditelju homoseksualcu ili lezbijki.

Prvi je puta to učinjeno u kolovozu 2008., kada je sudac okruga Monroe dopustio Wayne LaRue Smithu da usvoji dječaka kojem su on i njegov partner bili udomitelji od 2001. godine. Budući da je Smith već bio postao pravnim skrbnikom dječaka, nitko se nije žalio. Drugo je posvajanje odobreno Gillu putem presude iz studenog 2008. godine. Treća je odluka stigla u siječnju 2010. godine, kada je sudac okruga Miami-Dade dopustio Vanessi Alenier da posvoji jednogodišnjaka kojem su ona i njena partnerica bile skrbnici. Sudac je presudio da je zabrana usvajanja “neustavna do srži”. I na tu je presudu uložena žalba.

Zakonodavci države Floride već su pokušali preokrenuti zabranu. Tri su zakona predstavljena u ožujku, ali dva su povučena prije glasovanja i jedan je ugašen tijekom rasprave na odborima. A guverner Charlie Crist koji se trenutačno natječe za mjesto u američkom Senatu, kazao je časopisu TIME u lipnju da vjeruje u “živi i pusti umrijeti stav kada je riječ o posvajanju djece istospolnih parova”. Dodao je da će najbolju odluku donijeti sudac, ali i da se postojeći zakon mora mijenjati. “To je pitanje za budućeg guvernera”, kazao je.

Florida na stranu, neki stručnjaci za LGBT prava smatraju da bi posvajanje moglo biti sljedeći veliki cilj – nakon bračne jednakosti – za protivnike građanskih prava LGBT osoba. Na federalnom suđenju održanom ove godine kojim se propitkuje ustavnost odredbe Proposition 8, kalifornijske zabrane istospolnih brakova, svjedok tužitelja dr. Gary Segura predvidio je da će nova bojišnica biti posvajanje djece. Ne bi me iznenadilo da u budućnosti vidim incijative protiv posvajanja, kazao je Segura, inače profesor političkih znanosti Sveučilišta Stanford.

A znakovi se već pojavljuju. U veljači je Arizona donijela zakon kojim se vjenčanim parovima daje prednost prilikom usvajanja djece. Zakon se još treba potvrditi. A glasači u Arkansasu odobrili su državnu zabranu dopuštanja posvajanja nevjenčanim parovima u studenom 2008. godine. U travnju je sudac oborio tu zabranu, ali država se žali.

Anti-LGBT grupe dugo su vremena pokušavale povezati pravo roditeljstva s pravom na brak. U slučaju Proposition 8, odvjetnici koji brane zabranu braka pokušali su uvjeriti sud da hetero parovi pružaju najbolju obiteljsku strukturu za podizanje djece te da brak treba ograničiti na hetero parove. Zvjezdani svjedok obrane, David Blankenhorn, inače predsjednik Instituta za američke vrijednosti, kazao je tijekom svjedočenja: “Vjerujem da bi prihvaćanje istospolnih brakova poboljšalo životnu situaciju gay i lezbijskih domaćinstava te njihove djece.”

Odvjetnici tužitelja doveli su dva stručnjaka koji su svjedočili u floridskom slučaju. Jedan je bio dr. Michael Lamb, profesor razvojne psohologije sveučilišta Cambridge koji je govorio o velikom istraživanju djece gay i lezbijskih te hetero roditelja. Istraživaje je pokazalo da djeca jednako dobro napreduju. Druga je stručnjakinja bila dr. Letitia Peplau, profesorica psihologije i sociologije na UCLA-i koja je svjedočila o stabilnosti istospolnih veza.

Protivnici LGBT prava mogu imati više sreće na biralištima. Naime, na suđenju je svjedočio dr. George Rekers, čije je svjedočenje sam sudac odbacio kao nevjerodostojno (Rekers je nedavno uhvaćen s muškim eskortom, a pravdao se vremenom koje provodi s griješnicima ne bi li im pomogao).

Drugi je stručnjak, dr. Walter Schumm, profesor Državnog sveučilišta Kanzas, svjedočio da “gay roditelji mogu biti dobri udomitelji” te da je odluka o zabrani posvajanja homoseksualcima i lezbijkama najbolja “ako se donosi od slučaja do slučaja”.

A donosi se i jedan federalni zakon koji bi trebao konačno riješiti problem. Obiteljski zakon “Svako dijete zaslužuje obitelj” kojeg je u ožujku predsložio Pete Stark, zabranio bi dodjelu federalnih sredstava državama koje diskriminiraju u posvajanju temeljem seksualne orjentacije ili rodnog identiteta. Sam je Gill svjedočio u Kongresu prilikom donošenja zakona.

Foto: 365gay.com

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike