„Za satiru spremni“

marg

U petak, 1. travnja, na Zrinjevcu se od 18 sati održava skup pod nazivom „Za satiru spremni“. „Pozivamo sve građane i građanke koji su spremni stati u obranu slobode govora i političke satire kao dosega slobodnog demokratskog društva da nam se pridruže i da uz mnogo politički nekorektnog humora proslavimo Aprililili, praznik smijeha, i pošaljemo jasnu poruku da smo svi Za satiru spremni!“, stoji u pozivu organizatora. Program će voditi stand up komičar Ivan Šarić, a skupu su dali podršku News Bar, Sprdex, Nik Titanik, Ja Zmaj, Siniša Mareković, Di su pare?, Ćaća se vrača, Precjednica, Pedja Bajović, a najavljuje se i sudjelovanje brojnih glazbenika i umjetnika.

Inicijatori ovog skupa su hrvatski satiričari, organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112, udruga Domino i Hrvatsko novinarsko društvo. Povod je, treba li objašnjavati, nasrtaj nove vlade na slobodu govora. Među žrtvama obećanih „reformi“, naime, našla se i satirička emisija „Montirani proces“ koja je prošlog tjedna naprasno ugašena pod izlikom raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti. Novo programsko vodstvo HRT-a, na čelu s ravnateljem Sinišom Kovačićem, odlučilo je nakon samo šest emitiranih epizoda ukinuti jedinu satiričku emisiju na državnoj televiziji čime je jasno poslana poruka kako se satira ne uklapa u hrvatske nacionalne interese koje je Kovačić najavio braniti.

“Radi se, jednostavno, o pokušaju micanja iz etera nečega što smeta nekim ljudima koji su trenutačno na vlasti. Radi se, vjerojatno, više o poltronskom mentalitetu nego da se radi o nekom specifičnom razlogu u scenariju emisije čije je emitiranje zabranjeno. Ne postoji ‘pravi razlog’. Pravi razlog smo mi kao takvi. Pravi razlog je politička satira koja nije po njihovom ukusu”, komentirao je gašenje emisije voditelj i scenarist Borna Sor.

„Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država – Domovinski rat, naši branitelji i poginuli te politička doktrina dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška”, kazao je prvi čovjek HDZ-a.

Da je sloboda govora, baš kao i moral, relativan pojam potvrdio je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko još 2014. godine. „Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država – Domovinski rat, naši branitelji i poginuli te politička doktrina dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška”, kazao je prvi čovjek HDZ-a.

Njegova donedavna stranačka kolegica, a danas predsjednica države, Kolinda Grabar Kitarović također je otvoreno kazala kako baš i nema sluha za satiru ili barem ne razumije što je to satira. U pismu Miloradu Pupovcu, među ostalim, navela je i sljedeće: „Stoga se očite provokacije i vrijeđanje nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati „performansima“, „novinarskim“ ili „umjetničkim slobodama“ ili „satirom“. U potpunosti podržavam slobodu govora i umjetničke slobode, uključujući i satiru. Isto tako međutim držim da sloboda izražavanja pretpostavlja odgovornost i da nikada ne smijemo prijeći granicu nakon koje javna riječ postaje sredstvom uvrede drugoga“. Kitarović se nadalje pita je li doista „satira“ izrugivanje hrvatske himne u srpskim Novostima ili njihova zluradost padu dvaju migova HRZ-a.

Kako je najbolji lijek protiv gluposti smijeh i satira, vrijedi ponoviti: „Za satiru spremni“, Zrinjevac, 1. travnja u 18 sati.

Leave a Reply